Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Francúzsko nariadilo stiahnuť z trhu smartfóny iPhone 12

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Smartfóny iPhone 12 spĺňali štandardnú úroveň radiácie iba vtedy, ak sa v čase merania nachádzali v bunde alebo v kabelke.

Paríž 13. septembra (TASR) - Francúzska národná agentúra pre frekvencie (ANFR) v utorok nariadila spoločnosti Apple, aby s okamžitou platnosťou stiahla z francúzskeho trhu smartfóny iPhone 12, pretože údajne vyžarujú príliš vysokú úroveň elektromagnetického žiarenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

ANFR zároveň vyzvala spoločnosť Apple, aby využila všetky dostupné prostriedky na odstránenie tejto poruchy v telefónoch iPhone 12, ktoré sa už používajú. V prípade nesplnenia by Apple musela smartfóny získať späť od používateľov, ktorí si ich vopred zakúpili.

Francúzska agentúra nedávno preskúmala 141 telefónov vrátane modelov iPhone 12 s cieľom zistiť prítomnosť elektromagnetických vĺn, ktoré ľudské telo absorbuje. ANFR na základe výsledkov uviedla, že ak sa telefón nachádzal v ruke alebo vo vrecku nohavíc, úroveň absorpcie elektromagnetickej energie dosahovala až 5,74 wattu na kilogram, teda o 1,74 viac ako je norma Európskej únie.

Smartfóny iPhone 12 spĺňali štandardnú úroveň radiácie iba vtedy, ak sa v čase merania nachádzali v bunde alebo v kabelke.

Spoločnosť Apple tieto tvrdenia spochybnila a tvrdí, že jej zariadenia spĺňajú všetky predpisy týkajúce sa elektromagnetického žiarenia. Zároveň sprístupnila laboratórne výsledky vykonané spoločnosťou ako aj tretími stranami, ktoré majú dokazovať, že telefón štandardné normy radiácie spĺňa.