Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Národné zhromaždenie schválilo zákon o obnove parížskej Notre-Dame

Hasič kráča po balkóne Katedrály Notre-Dame v Paríži 17. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Obnova 850-ročnej gotickej katedrály, ktorej drevená strecha bola z veľkej časti pri požiari 15. apríla zničená, bude pre vládu mimoriadnou výzvou.

Paríž 11. mája (TASR) - Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila v noci z piatka na sobotu sporný zákon o obnove parížskej katedrály Notre-Dame poškodenej nedávnym požiarom. Po trinásťhodinovej rozprave návrh prešiel hlasovaním v pomere 32:5, pri desiatich zdržaniach, informovala tlačová agentúra AFP.

Zákon, ktorý má umožniť urýchlenú obnovu tejto historickej pamiatky, sa po schválení Národným zhromaždením dostane na pôdu Senátu - hornej komory parlamentu. Senátori majú o ňom debatovať 27. mája.

Obnova 850-ročnej gotickej katedrály, ktorej drevená strecha bola z veľkej časti pri požiari 15. apríla zničená, bude pre vládu mimoriadnou výzvou. Tá predložila osobitný zákon, podľa ktorého sa má riadiť celý projekt.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron niekoľko dní po požiari uviedol, že katedrálu treba obnoviť do piatich rokov — dovtedy, kým bude Paríž v roku 2024 hostiteľom letných olympijských hier.

Návrh zákona, ktorý má za cieľ urýchliť renováciu, vyvolal spory, pretože vláda podľa neho nemusí rešpektovať regulácie týkajúce sa plánovania, ochrany životného prostredia, dedičstva a štátnych výberových konaní. Návrh tiež nespomína architektonické aspekty projektu.

Minister kultúry Franck Riester na začiatku parlamentnej rozpravy uviedol, že aj keď je päť rokov na renováciu Notre-Dame "ambiciózny časový plán", projekt sa nebude uskutočňovať "v chvate".