Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vlády Francúzska a Nemecka spolu riešili migračnú krízu a terorizmus

Francúzsky prezident Francois Hollande (v strede) a nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) prichádzajú na stretnutie predstaviteľov nemeckej a francúzskej vlády v meste Metz na východe Francúzska 7. apríla 2016. Foto: TASR/AP

Politici sa ďalej dohodli na zriadení spoločnej francúzsko-nemeckej integračnej rady. Pomocou tohto orgánu si Paríž a Berlín budú pomáhať pri integračnom procese žiadateľov o azyl do oboch kultúr.

Méty 8. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvali vo štvrtok na aktivity smerujúce k stabilizácii Líbye. Dvojica európskych lídrov ďalej varovala, že obnovený chaos v tejto africkej krajine môže vyvolať novú vlnu utečencov, ktorí budú riskovať svoje životy pri nebezpečnej ceste v člnoch do Európy.

"Krajina by sa mohla ponoriť do chaosu, čím dostanú pašeráci možnosť uviesť tisíce ľudí do nebezpečenstva," povedal Hollande po diskusii s Merkelovou vo francúzskom meste Méty. Nová líbyjská vláda bude mať podľa jeho slov zaručenú medzinárodnú podporu.

Stretnutie Hollanda a Merkelovou bolo podľa agentúry DPA pokračovaním pravidelných polročných konzultácií predstaviteľov francúzskej a nemeckej vlády. Rokovanie sa zameriavalo okrem iných tém predovšetkým na pretrvávajúcu utečeneckú krízu v Európe a boj proti terorizmu.

Merkelová opäť trvala na svojom stanovisku. Politička odporúča radšej posilnenie vonkajšej hranice Európskej únie namiesto uzatvárania jednotlivých národných hraníc v rámci reakcie na prílev migrantov utekajúcich pred vojnami v Afrike a na Blízkom východe.

Európa sa "musí čo najskôr vrátiť ku Schengenu", vyhlásil Hollande, čím narážal na dohodu stále platnú medzi väčšinou krajín európskej dvadsaťosmičky zaručujúcej bezvízový pohyb v rámci krajinách bloku.

"Odpoveď Európy na utečeneckú krízu musí byť zameraná na odstránenie príčin, prečo ľudia utekajú (zo svojej vlasti)," pokračovala Merkelová. Európa by preto podľa nej mala niečo podniknúť v sýrskom mierovom procese.

Politici sa ďalej dohodli na zriadení spoločnej francúzsko-nemeckej integračnej rady. Pomocou tohto orgánu si Paríž a Berlín budú pomáhať pri integračnom procese žiadateľov o azyl do oboch kultúr.