Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku niekto poničil stovky židovských hrobov

Na snímke policajti si prezerajú zničené hroby na živdovskom cintoríne v Sarre -Union na východe Francúzska 16. Foto: TASR/AP

Mnohí francúzski židia sa čoraz viac obávajú antisemitizmu, najmä zo strany mladých moslimov, ktorí presadzujú radikálnu ideológiu propagovanú online.

Paríž 16. februára (TASR) - Stovky židovských hrobov boli tento víkend znesvätené na židovskom cintoríne v severovýchodnom Francúzsku, neďaleko Štrasburgu. Prezident republiky Francois Hollande to označil za "ohavný a barbarský" akt antisemitizmu, ktorý je v rozpore s francúzskymi hodnotami, informovala tlačová agentúra AP.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve odsúdil incident na cintoríne v obci Sarre-Union, v Alsasku pri hraniciach s Nemeckom, a povedal, že ho vyšetruje polícia. "Bude urobené všetko, aby bol identifikovaný, zatknutý a postavený pred súd páchateľ či páchatelia tohto potupného činu."

Na cintoríne, ktorý sa stal terčom vandalov už v minulosti, bolo tento víkend poškodených nezvyčajne veľa hrobov. Podľa francúzskych médií niekto povyvracal asi 200 náhrobných kameňov a poškodil aj pamätník obetiam holokaustu.

Prezident Hollande vo vyhlásení zdôraznil, že "Francúzsko je odhodlané neúnavne bojovať proti antisemitizmu a tým, ktorí chcú útočiť na národné hodnoty".

Hollande dnes navštívil dánsku ambasádu v Paríži, kde sa zhromaždilo množstvo ľudí so sviečkami, aby prejavili solidárnosť s obeťami útokov v Kodani. "Musíme stáť pri sebe v Európe i vo svete, kdekoľvek sa džihádisti pokúsia ohroziť demokraciu," povedal Sacha Reingewirtz, ktorý je prezidentom Zväzu židovských študentov Francúzska.

Mnohí francúzski židia sa čoraz viac obávajú antisemitizmu, najmä zo strany mladých moslimov, ktorí presadzujú radikálnu ideológiu propagovanú online. Francúzsko má najväčšiu židovskú populáciu v Európe - asi polmiliónovú. Vyše 7000 z nich emigrovalo vlani do Izraela.

Čelné francúzske moslimské organizácie odsúdili útoky v Paríži i Kodani a sú znechutené tým, že islam je často spájaný s terorizmom.