Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko ocenilo Merkelovej slová o reforme Únie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) víta nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Foto: TASR/AP

Podľa Elyzejského paláca nastalo aj zblíženie postojov Paríža a Berlína v otázke reformy menovej únie.

Paríž 4. januára (TASR) - Úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona uvítal v pondelok slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej k téme reformy Európskej únie a eurozóny.

Merkelová má podobné ciele ako Francúzsko "vo všetkých záležitostiach európskej zvrchovanosti" vrátane otázky migrácie, uviedol v pondelok Elyzejský palác, ktorého stanovisko citovala agentúra DPA.

Podľa Elyzejského paláca nastalo aj zblíženie postojov Paríža a Berlína v otázke reformy menovej únie. Obe strany však budú musieť v nadchádzajúcich týždňoch vynaložiť ďalšie úsilie, aby vypracovali "ambicióznejšiu dohodu o bankovej únii a rozpočtovej kapacite eurozóny", konštatoval úrad francúzskeho prezidenta.

Merkelová v nedeľňajšom rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung predstavila okrem iného svoj názor na vývoj eurozóny. Medzi jej ciele patrí založenie európskeho menového fondu a spoločného "investičného rozpočtu", i keď počítala s omnoho menším rozpočtom, než o akom hovoril Macron.

Merkelovej slová považuje Elyzejský palác za "pozitívny krok" a "prvú reakciu" na septembrový prejav rezidenta Macrona na Univerzite Sorbonne v Paríži, v rámci ktorého predstavil svoje plány na rozsiahlu reformu Európskej únie.

Francúzsko a Nemecko by mali do konca júna predložiť spoločný návrh rozsiahlej reformy Európskej únie.