Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Muža zadržaného vo štvrtok pri Paríži obvinili

Ilustračné foto Foto: TASR

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve bezprostredne po záťahu vyhlásil, že tento muž pripravoval teroristický útok, ktorý bol v pokročilom štádiu plánovania.

Paríž 30. marca (TASR) - Francúzska prokuratúra dnes formálne obvinila 34-ročného francúzskeho občana Redu Kriketa, policajne hľadaného od januára tohto roku v súvislosti s terorizmom, ktorého vo štvrtok zadržali neďaleko Paríža v rámci protiteroristickej operácie. Informovali o tom francúzske médiá.

Kriket je obvinený okrem iného z členstva v teroristickej skupine plánujúcej najmenej jeden útok, prechovávania a prepravy zbraní a výbušnín a prechovávania falošných dokladov, informoval parížsky prokurátor Francois Molins.

Zadržali ho v meste Argenteuil v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža. V jeho byte, ktorý si prenajal pod falošnou identitou vlani v lete, sa našlo okrem iného niekoľko strelných zbraní, 500 gramov výbušniny TATP, často používanej džihádistami z tzv. Islamského štátu, 1,3 kilogramu priemyselných trhavín, niekoľko fliaš okysličenej vody a acetónu, materiál na výrobu rozbušiek, sedem mobilných telefónov, ukradnuté pasy a dva počítače naznačujúce napojenie na džihádistické skupiny, povedal Molins.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve bezprostredne po záťahu vyhlásil, že tento muž pripravoval teroristický útok, ktorý bol v pokročilom štádiu plánovania.

Molins dnes uviedol, že zatiaľ nebol identifikovaný konkrétny cieľ útoku, no zaistené zbrane naznačujú, že sa pravdepodobne zabránilo násilnému činu "extrémnych" rozmerov.

V súvislosti s pripravovaným útokom vo Francúzsku zadržali cez veľkonočný víkend okrem Kriketa aj ďalšie tri osoby - dvoch Alžírčanov v Belgicku a francúzskeho občana Anisa Bariho v Holandsku.

Práve s Barim mal Kriket v rokoch 2014 a 2015 niekoľkokrát vycestovať do Sýrie, okrem toho sám viackrát cestoval z Francúzska do Belgicka a Holandska. Bol napojený na Abdelhamida Abaaouda, predpokladaného vodcu teroristickej siete stojacej za atentátmi v Paríži z novembra minulého roka. Abbaaoud prišiel o život niekoľko dní po atentátoch v Paríži počas policajnej razie na parížskom predmestí Saint-Denis.

Kriket bol vlani v júli v neprítomnosti v Belgicku uznaný za vinného za spoluúčasť na získavaní dobrovoľníkov do džihádistických oddielov v Sýrii a odsúdený na desať rokov.