Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Operácia pri Paríži sa skončila, teroristi sú zneškodnení

Policajné jednotky v stredu 18. novembra 2015 v Saint Denis. Foto: TASR/AP

Počas ozbrojeného zásahu francúzskej polície v Saint-Denis dnes zahynuli najmenej dve osoby. Jednou z nich je žena, ktorá sa neúspešne pokúsila odpáliť pás s výbušninami pripevnený na svojom tele.

Paríž 18. novembra (TASR) - Dnes ráno vypukla na parížskom predmestí Saint-Denis streľba po tom, ako špeciálne policajné jednotky začali operáciu s cieľom zadržať podozrivé osoby, o ktorých sa predpokladá, že stoja za teroristickými útokmi. Tie si v piatok vyžiadali 129 mŕtvych.



Najmenej dve osoby prišli dnes ráno o život počas rozsiahleho ozbrojeného zásahu francúzskej polície na parížskom predmestí Saint-Denis. Pri operácii sa zranilo aj niekoľko policajtov.

Operácia skončila

Policajná operácia sa dnes krátko pred poludním skončila. Informoval o tom v Paríži hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll, ktorý tak potvrdil správy z polície.

Neutralizovaní boli pri nej všetci teroristi, ubezpečili policajné zdroje. O život prišli najmenej dvaja podozriví. Ďalších sedem osôb polícia zadržala, pričom štyroch z nich označila za teroristov.

Zatiaľ nie je známe, či medzi obeťami a zdržanými je aj predpokladaný strojca nedávnych útokov v Paríži, 28-ročný Abdelhamid Abaaoud.

Postup vyšetrovateľov

Parížsky prokurátor Francois Molins potvrdil, že dnešný, takmer sedem hodín trvajúci zásah súvisel s piatkovými atentátmi a konal sa na základe rozhovorov odpočutých políciou, výpovedí svedkov a informácií tajných služieb, z ktorých vyplynulo, že Abaaoud by sa mohol nachádzať v konšpiračnom byte v Saint-Denis.



Zdôraznil, že vyšetrovatelia urobia všetko pre to, aby zistili, čo sa dialo v byte a načo presne bol používaný.

Francúzske médiá na základe týchto informácií uvádzajú, že do prípravy a spáchania atentátov v Paríži bolo priamo zapojených najmenej 14 ľudí, z nich deviati prišli o život: siedmi v piatok, dvaja dnes.

Ako informoval francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, na dnešnej operácii v Saint-Denis sa zúčastnilo 110 príslušníkov elitných jednotiek RAID a BRI. Minister ocenil ich odvahu a statočnosť a potvrdil, že piati policajti utrpeli ľahké zranenia. Ocenil aj chladnokrvnosť obyvateľov mesta a ich súčinnosť s políciou.

Polícia teraz podľa francúzskych médií pokračuje v zabezpečovacej akcii: prehliada ulice a budovy, pátra po prípadných skrýšach zbraní či výbušnín a vypočúva svedkov. Podľa televíznej stanice i-Télé sa dokonca pokúšali s použitím sily dostať do baziliky Saint-Denis.

Obete na životoch

O život prišli najmenej dvaja podozriví, z toho jedna žena, ktorá na svojom tele aktivovala výbušninu na opasku. Druhého teroristu zabil snajper. Francúzske médiá informovali aj o tretej obeti. Identita obetí nie je zatiaľ známa; nie je teda jasné, či je medzi nimi muž, po ktorom bolo vyhlásené pátranie.

Vojenské jednotky v stredu 18. novembra 2015 v Saint Denis.
Foto: TASR/AP

Podľa stanice RTL, ktorú citovala agentúra DPA, jednou zo zabitých osôb je žena, ktorá sa neúspešne pokúsila odpáliť pás s výbušninami pripevnený na svojom tele. Parížska prokuratúra medzičasom potvrdila smrť mladej samovražednej atentátničky.

Rodinné väzby

Samovražedná atentátnička bola zrejme sesternicou predpokladaného strojcu teroristických útokov v Paríži. Agentúre Reuters to prezradil zdroj blízky vyšetrovaniu.

"Čo sa týka ženy, ktorá sa vyhodila do vzduchu..., mohla to byť sesternica 28-ročného Albdelhamida Abaaouda," povedal zdroj.

Televízia RTL uviedla, že žena niekomu telefonovala, kým sa odpálila.

Bilancia zranených

Pri dnešnej policajnej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis, ktorej cieľom bolo zadržať osoby podozrivé z účasti na piatkových atentátoch v Paríži, bolo ľahko zranených päť zasahujúcich policajtov. Pri prieniku do jedného z dvoch bytov, ktoré sú terčom zásahu, zahynul pri výbuchu nastražených náloží policajný pes - sedemročná sučka menom Diesel, informovali francúzske médiá.

Podľa televízie RTL bola zranená aj obyvateľka domu, v ktorom sa odohral prvý zásah. Polícia však túto správu zatiaľ nepotvrdila.

Streľba, výbuchy, evakuácia

Operácia mala od začiatku dramatický priebeh - okrem veľmi intenzívnej streľby došlo počas nej k niekoľkým výbuchom.

Úrady v dôsledku operácie evakuovali niekoľko desiatok miestnych obyvateľov. Operácia sa začala o 04.30 h a podľa svedkov trvala najmenej tri hodiny.

Terče zásahu

Zásahové jednotky polície sa sústreďovali na dva byty, v ktorých sa podľa všetkého skrývali podozrivé osoby. Hlavným terčom operácie bol predpokladaný organizátor piatkových útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud.

Abaaoud (27) mal byť medzi približne piatimi ľuďmi zabarikádovanými v byte, ktorý bol terčom zásahu a nachádza sa neďaleko národného štadióna, ktorý bol v piatok jedným z cieľom samovražedných útočníkov. Existovali obavy, že v byte by mohli byť nastražené výbušniny.



Zadržanie podozrivých

Polícia zadržala ďalších troch ľudí. Francúzska polícia dnes pri svojej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis zadržala aj muža, ktorý tvrdí, že vo svojom byte ubytoval dve osoby z Belgicka. Muža o to podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu požiadal jeho známy. Dočasným prenajímateľom neprekážalo, že byt je nevybavený, "chceli len vodu a priestor na modlenie". "Chceli, aby som pomohol, tak som pomohol, nevedel som, že by mohli byť teroristi," vyhlásil muž, keď ho s putami na rukách odvádzala polícia.

Policajné jednotky v stredu 18. novembra 2015 v Saint Denis.
Foto: TASR/AP

"Zo striech budov strieľajú príslušníci jednotiek RAID. Bolo nám prikázané, aby sme ležali na podlahe a nepribližovali sa k oknám," uviedla jedna z obyvateliek danej oblasti, ktorú citovala agentúra Reuters.

Obyvatelia Saint-Denis

Počas policajnej operácie, ktorá sa začala dnes skoro ráno, úrady neustále vyzývajú obyvateľov štvrte, aby nevychádzali. Školy všetkých stupňov a univerzity v štvrti sú až do odvolania zavreté. Zastavená je aj doprava na linke č. 13 v úseku Carrefour Pleyel a Saint-Denis Université.

Nad oblasťou krúžia vrtuľníky. V danom predmestí sa nachádza štadión Stade de France, kde chceli traja teroristi v piatok zaútočiť na priateľský futbalový zápas medzi národnými tímami Nemecka a Francúzska. Keďže sa tam nedostali, odpálili sa pred ním.

Na úteku sú zrejme dvaja útočníci z Paríža


V súvislosti s krviprelievaním v Paríži polícia predpokladá, že koordinované útoky uskutočnilo nie osem, ale deväť páchateľov. Na úteku sú dvaja z nich a nie jeden, ako sa doteraz predpokladalo, uviedli v utorok večer francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

Vyšetrovatelia dospeli k tomuto záveru na základe analýzy videozáznamu. Podľa nich tvorili komando atentátnikov, ktorí pred reštauráciami a kaviarňami vo francúzskom hlavnom meste zastrelili niekoľko ľudí, traja muži. Jedným z nich je 26-ročný Salah Abdeslam, ktorý je na úteku. Druhým je jeho brat Brahim, ktorý sa vyhodil do vzduchu pred kaviarňou. Posledným je zatiaľ neznámy muž, ktorý je takisto na úteku. Všetci sedeli v čiernom aute zachytenom na videu.

Na nedatovanej snímke z webovej stránky militantov z 16. novembra 2015 je belgický občan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý ktorý stál v januári za zmareným plánom útoku na príslušníkov belgickej polície, bol organizátorom piatkových útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali životy 129 ľudí.
Foto: TASR/AP


Salah Abdeslam si prenajal celkom dve vozidlá, ktoré boli nájdené v Paríži po piatkových útokoch: čierny Volkswagen Polo s belgickým evidenčným číslom (našiel sa neďaleko hudobného klubu Bataclan) a čierny Renault Clio, nájdený v utorok v 18. parížskom obvode.

Polícia prehľadala v utorok hotel v Alfortville pri Paríži, kde bolo deň pred útokmi Abdeslamovou kreditnou kartou zaplatené za dve izby. Hotel sa mohol slúžiť ako základňa pre atentátnikov.

Doteraz sa podarilo identifikovať štyroch zo siedmich mŕtvych útočníkov, ktorí zabili 129 ľudí; ide všetko o francúzskych občanov. Traja prišli o život pri futbalovom štadióne Stade de France, traja v hudobnom klube Bataclan a jeden pri neďalekej reštaurácii. Šiesti sa odpálili sami a siedmeho zastrelila polícia. Deväť ľudí z okolia dvoch atentátnikov je stále vo väzbe.



Rakúske ministerstvo vnútra oznámilo, že Abdeslam sa v septembri zdržiaval aj v Nemecku a Rakúsku. S dvoma mužmi vstúpil 9. septembra z Nemecka na územie Rakúska, pričom pri dopravnej kontrole uviedol, že tam chce stráviť týždennú dovolenku.

Vyšetrovatelia identifikovali aj 35-ročného Francúza ako človeka, ktorý sa na zvukovej nahrávke menom tzv. Islamského štátu (IS) prihlásil k útokom z Paríža. Ide o rodáka z Toulouse Fabiena Claina, ktorý bol vo väzení za nábor džihádistických bojovníkov do Sýrie.

Sedem ľudí zatknutých v súvislosti s útokmi v Paríži prepustili


Sedem osôb, ktoré v utorok v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži zadržala nemecká polícia v mestečku Alsdorf ležiacom neďaleko Aachenu, je opäť na slobode. Ich predpokladané prepojenie s útokmi v Paríži sa nepotvrdilo, uviedol v noci nadnes hovorca prokuratúry v Aachene.

Medzi zadržanými - piatimi mužmi a dvoma ženami - nebol Salah Abdeslam, brat jedného zo zabitých útočníkov, ktorý je na úteku.

Na nedatovanej snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam.
Foto: TASR/AP


Polícia podľa agentúry DPA spustila rozsiahlu pátraciu akciu v blízkosti belgických hraníc po tom, čo jedna svedkyňa tvrdila, že v aute s aachenským evidenčným číslom videla jedného z atentátnikov z Paríža.

Salah Abdeslam, majúci bydlisko v Bruseli, mal pre atentátnikov prenajať dve autá. V čiernom Volkswagene Polo s belgickým evidenčným číslom prišiel ku koncertnej hale Bataclan, kde útočníci povraždili vyše 80 ľudí. Pátranie po ňom bolo doteraz bezvýsledné aj v Belgicku.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere pripustil, že po záťahu v Alsdorfe to chvíľu vyzeralo, že sa podarilo chytiť "veľkú rybu". Aj on potvrdil, že zadržaní nemali s udalosťami vo francúzskej metropole nič do činenia.



Islamisti zabili 13. novembra v Paríži najmenej 129 ľudí vrátane dvoch Nemcov, viac ako 350 utrpelo zranenia. Doteraz sa podarilo identifikovať štyroch zo siedmich mŕtvych útočníkov. Okrem Salaha Abdeslama má byť na úteku ešte jeden atentátnik, ktorého identita zatiaľ nie je známa.