Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Paríž pred rokom ochromili útoky. Pozrite si fotografie vtedy a dnes

Na snímke príslušníci bezpečnostných zložiek hliadkujú pred hlavným vstupom do parížskeho klubu Bataclan v Paríži 28. októbra 2016. Parížsky klub Bataclan, kde sa vlani 13. novembra odohral jeden zo série teroristických útokov v Paríži, po rekonštrukcii otvoria 12. novembra, a to koncertom britského speváka Stinga. Foto: TASR/AP
Na kombosnímke hore kvety a sviečky pred reštauráciou Le Carillon v Paríži 19. novembra 2015 a dole ľudia kráčajú okolo tej istej reštaurácie 8. novembra 2016. Foto: TASR/AP

K násilným incidentom, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

Paríž/Bratislava 13. novembra (TASR) – Hlavné mesto Francúzska Paríž zažilo 13. novembra 2015 sériu teroristických útokov, ktoré sa stali v čase od 21.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa. Išlo o šesť útokov strelnými zbraňami a tri samovražedné bombové atentáty, ktoré sa odohrali v koncertnej sieni Bataclan, na terasách reštaurácií a barov v 1., 10. a 11. parížskom obvode a v blízkosti národného futbalového štadióna na predmestí Saint-Denis.



K násilným incidentom, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Útoky odôvodnila ako odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

Streľbu spustil páchateľ z automatickej zbrane v reštaurácii Petit Cambodge v 11. parížskom obvode. Streľbu bolo počuť aj neďaleko koncertnej siene Bataclan v rovnakom obvode, kde v tom čase vystupovala americká rocková formácia Eagles of Death Metal. Hudobníci prežili vyčíňanie atentátnikov ukrytí v šatni. V Bataclane útočníci niekoľko hodín zadržiavali a streľbou do davu terorizovali návštevníkov koncertu. Táto streľba do davu si vyžiadala 90 obetí. Rukojemnícku drámu ukončil zásah policajných kománd, traja útočníci sa stihli odpáliť, jedného polícia zabila.

Tri výbuchy boli hlásené pred barom v blízkosti národného štadióna Stade de France, kde francúzsky tím hostil Nemecko. Na zápase bol prítomný aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého bezpečnostné zložky okamžite presunuli do bezpečia.

Pri útokoch v Paríži zahynulo spolu 130 ľudí a ďalších 350 bolo zranených, z nich najmenej 99 vážne. Útočili tri koordinované tímy teroristov. Všetci útočníci boli vyzbrojení puškami kalašnikov a výbušnými zariadeniami, ktoré mali dosiahnuť "maximum obetí". Sedem útočníkov prišlo o život, jediného preživšieho člena útočiacich kománd Salaha Abdeslama zadržali v marci 2016 v Belgicku.

Bezprostredne po týchto útokoch francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil vo Francúzsku výnimočný stav. Dňa 27. novembra 2015 sa uskutočnil celoštátny smútočný obrad na pamiatku obetí, ktorého dejiskom bola parížska Invalidovňa. Hollande vo svojom prejave označil atentáty z 13. novembra 2015 za "akt vojny... spáchaný v mene pochybného cieľa a zradeného Boha". Prezident zopakoval svoje odhodlanie poraziť extrémistickú organizáciu Islamský štát a prisľúbil, že Francúzsko sa nezmení a nepoddá sa.

Parížsky klub Bataclan, ktorého fasáda dnes slúži ako akýsi improvizovaný pamätník obetí, po rekonštrukcii otvorili v sobotu 12. novembra, a to koncertom britského speváka Stinga.



O deň neskôr sa uskutoční pietna spomienka za obete teroru, prítomní budú aj členovia americkej skupiny Eagles of Death Metal. Pôvodne mala byť koncertná sála Bataclan slávnostne znovuotvorená v stredu 16. novembra koncertom anglického speváka Peta Dohertyho. Kancelária starostu Paríža oznámila, že 13. novembra sa na všetkých miestach, ktoré sa v tento deň v roku 2015 stali terčmi teroristických útokov, uskutočnia spomienkové podujatia.



Na kombosnímke hore muž sa drží za hlavu počas kladenia kvetov za obete útokov pred reštauráciou Le Carillon v Paríži 14. novembra 2015 a dole ľudia kráčajú okolo tej istej reštaurácie 8. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore ľudia si uctievajú obete teroristických útokov, ktoré prišli o život v reštaurácii La Petit Cambodge a v hoteli Carillon v Paríži 15. novembra 2015 a dole žena jazdí na bicykli po tej istej ulici 8. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore ľudia si uctievajú obete teroristických útokov, ktoré prišli o život v reštaurácii La Petit Cambodge a v hoteli Carillon v Paríži 15. novembra 2015 a dole žena jazdí na bicykli po tej istej ulici 8. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore obete streľby pred reštauráciou La Belle Equipe v Paríži 13. novembra 2015 a dole ľudia sedia v tej istej reštaurácii 9. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore zdravotníci stoja vedľa obetí v reštaurácii v Paríži 13. novembra 2015 a dole ľudia kráčajú na tom istom mieste 8. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke policajti (hore) zasahujú po teroristických útokoch na parížskom predmestí Saint-Denis 18. novembra 2015 a dole ľudia na tom istom mieste 8. novembra 2016. Hlavné mesto Francúzska Paríž zažilo 13. novembra 2015 sériu teroristických útokov, ktoré sa stali v čase od 21.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa. Išlo o šesť útokov strelnými zbraňami a tri samovražedné bombové atentáty, ktoré sa odohrali v koncertnej sieni Bataclan, na terasách reštaurácií a barov v 1., 10. a 11. parížskom obvode a v blízkosti národného futbalového štadióna na predmestí Saint-Denis. K násilným incidentom, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke policajti (hore) zasahujú po teroristických útokoch na parížskom predmestí Saint-Denis 18. novembra 2015 a dole dievča jazdí na kolobežke po tej istej ulici 6. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore policajti hliadkujú neďaleko kostola Sacre Coeur po teroristických útokoch 18. novembra 2015 v Paríži a dole ľudia sa fotografujú na tom istom mieste 8. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore muž nesie dve deti po panike, ktorá vypukla medzi smútiacimi 15. novembra 2015 v Paríži a dole ľudia jazdia na bicykli po tom istom mieste 8. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore muž nesie dve deti po panike, ktorá vypukla medzi smútiacimi 15. novembra 2015 v Paríži a dole ľudia jazdia na bicykli po tom istom mieste 8. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore ľudia kráčajú po po bulvári Champs-Elysées deň po teroristických útokoch 14. novembra 2015 v Paríži a dole ľudia kráčajú po tom istom mieste 7. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore muž číta noviny 14. novembra 2015 v Paríži a dole ľudia kráčajú po ceste 9. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Na kombosnímke hore vták letí pred Eiffelovou vežou 15. novembra 2015 v Paríži a dole čajka letí pred Eiffelovou vežou 9. novembra 2016.
Foto: TASR/AP