Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsko plánuje posilniť protiteroristické opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV

Nové opatrenia zavádza krajina v záujme lepšej identifikácie extrémistov, u ktorých existuje riziko násilia.

Paríž 13. júla (TASR) - Francúzsko posilní protiteroristické opatrenia a plánuje vytvoriť aj nové jednotky na monitorovanie osôb odsúdených za terorizmus a ich zradikalizovaných spoluväzňov. Nové opatrenia zavádza krajina v záujme lepšej identifikácie extrémistov, u ktorých existuje riziko násilia, informuje agentúra AP.

Francúzsky premiér Édouard Philippe v piatok ohlásil 32 nových opatrení v rámci najnovšieho úsilia vlády odvrátiť hrozbu extrémistického násilia. Vo Francúzsku za uplynulé tri roky totiž došlo k viacerým útokom so smrteľnými následkami.

Plán vlády zahŕňa aj zriadenie nového úradu prokurátora pre terorizmus a koordináciu riadenia protiteroristických aktivít spolu s francúzskou vnútornou tajnou službou DGSI.

Návrh tiež vyzýva na zriadenie novej jednotky na monitorovanie odsúdencov za terorizmus a ich zradikalizovaných spoluväzňov, ako aj ďalšej jednotky v záujme identifikácie pohnútok radikálov vykonávať násilné činy, píše AP.

"Hrozba sa zvyšuje - musíme sa prispôsobiť," povedal Philippe.

V dôsledku extrémistických útokov zahynulo vo Francúzsku za uplynulé roky už najmenej 200 ľudí. Zvlášť prísne bezpečnostné opatrenia budú sprevádzať tohtoročné oslavy Dňa Bastily počas nadchádzajúceho víkendu.