Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko bude pokračovať s náletmi voči Islamskému štátu v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za tento krok hlasovalo 515 členov Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu.

Paríž 25. novembra (TASR) - Francúzski poslanci dnes veľkou väčšinou hlasov schválili pokračovanie náletov voči extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) na území Sýrie.

Za tento krok hlasovalo 515 členov Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu. Štyria boli proti a desiati sa zdržali hlasovania, informovala francúzska televízia i-Télé.

Súhlas poslancov bol potrebný, pretože podľa francúzskej ústavy musí parlament schváliť všetky vojenské operácie ozbrojených síl krajiny, ktoré trvajú dlhšie ako štyri mesiace.

Ešte dnes by mal navrhované opatrenie schváliť aj francúzsky Senát, teda horná parlamentná komora, uviedla agentúra AP.

Francúzsko je od roku 2014 súčasťou koalície pod vedením USA, ktorá bombarduje pozície Islamského štátu v Iraku. Od septembra tohto roku francúzske letectvo rozšírilo svoje útoky aj na susednú Sýriu, odkiaľ podľa Paríža vychádzajú špecifické bezpečnostné hrozby namierené voči Francúzsku.

Letecké útoky francúzskeho letectva v Sýrii boli zintenzívnené po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra, ku ktorým sa prihlásili džihádisti z IS.

Merkelová v Paríži: Voči Islamskému štátu treba bojovať vojenskými prostriedkami

Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval dnes Nemecko, aby urobilo viac v rámci boja proti hrozbe, ktorú predstavuje extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

Hollande na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Paríži uviedol, že by "bolo veľmi dobrým znamením", ak by Nemecko zintenzívnilo snahy zamerané na boj proti IS v Iraku a Sýrii.

"Nemôžeme prijímať opatrenia len vo Francúzsku, Nemecku a v Európe. Musíme konať priamo pri zdroji," vyhlásil Hollande.

Nemecká armáda v Iraku aktuálne pomáha s výcvikom kurdských oddielov péšmarga, bojujúcich proti IS a zároveň im dodáva zbrane. Francúzsko zase letecky útočí na ciele IS v Iraku a Sýrii.

V súvislosti s Merkelovej návštevou v Paríži sa objavili špekulácie, že by mohla pri tejto príležitosti ponúknuť Francúzsku nemecké bojové lietadlá. Šéfka nemeckej vlády však žiadnu konkrétnu ponuku verejne nepredniesla, uviedla agentúra DPA.

"Chceme spoločne bojovať proti terorizmu. To je naším poslaním, našou povinnosťou," povedala Merkelová a zároveň dodala, že Islamský štát "nemožno presvedčiť slovami, ale musí sa voči nemu bojovať vojenskými prostriedkami".

Voči terorizmu je potrebné použiť "všetku dostupnú silu", povedala kancelárka pred pracovnou večerou s Hollandom. Zdôraznila tiež, že je potrebné konať rýchlo a zabrániť tak opakovaniu podobných útokov ako v Paríži.

Lídri oboch krajín dnes v Paríži spoločne navštívili tamojšie Námestie republiky. To sa stalo miestom prejavu úcty voči obetiam parížskych útokov z 13. novembra, pri ktorých zahynulo dohromady 130 ľudí. K zodpovednosti za ne sa prihlásila práve organizácia Islamský štát.