Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku pokračuje vysťahúvanie obyvateľov tábora v Calais

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dnes sa zároveň začne demontáž a búranie provizórne postavených obydlí. Celá akcia by mala trvať asi týždeň.

Paríž 25. októbra (TASR) - Francúzska polícia vyslala posily do stanového tábora v blízkosti prístavného mesta Calais, kde už druhý deň pokračuje vysťahúvanie jeho obyvateľov a začína sa likvidácia provizórnych stavieb.

Podľa agentúry AP požiadavka na vyslanie policajných posíl súvisí s incidentom z dnešného rána, keď desiatky mladých migrantov popreskakovali zátarasy, aby sa skôr dostali k úradníkom registračného strediska, ktoré následne zabezpečuje ich presťahovanie do iných miest.

Mnohí z týchto mladých ľudí sa podľa AP identifikovali ako maloletí bez sprievodu dospelej osoby, ktorí sa chcú dostať k príbuzným žijúcim v Británii.

Francúzske orgány začali s vysťahúvaním obyvateľov úradne nepovoleného utečeneckého tábora, známeho aj ako Džungľa, uplynulý pondelok. Dnes sa začne demontáž a búranie provizórne postavených obydlí. Celá akcia by mala trvať asi týždeň.

Spravodajský web France TV Info uviedol, že v pondelok z Džungle odsunuli približne 2300 osôb, z toho asi 400 neplnoletých. Obyvateľov tábora rozviezli autobusmi do 80 prijímacích centier v rôznych častiach krajiny. Minister vnútra Bernard Cazeneuve kvitoval, že celá operácia mala pokojný priebeh.


Začala sa likvidácia


Francúzske úrady začali dnes s likvidáciou provizórneho utečeneckého tábora v blízkosti prístavného mesta Calais na severe Francúzska, známeho aj ako Džungľa. Informovala o tom agentúra AP.

Robotníci v prilbách a oranžových kombinézach začali dnes poobede strhávať prístrešky pokryté celtou a ďalšie svojpomocne vybudované obydlia, v ktorých migranti doposiaľ žili. Likvidácia tábora prebieha paralelne s vysťahovávaním jeho obyvateľov. Podľa odhadov v tábore žilo ešte do pondelka, kedy sa vysťahúvanie začalo, asi 6300 ľudí.

V prijímacích centrách budú môcť presídlení migranti podať riadnu žiadosť o azyl. Medzi stovkami objektov, ktoré francúzske úrady prestavali na budúce ubytovacie zariadenia pre migrantov, sú napríklad staré hotely či zámky.

V pondelok večer sa vo francúzskych mestách Nantes, Rennes a Paríži i ďalších konali verejné zhromaždenia na podporu migrantov. Viaceré pre migrantov pripravené prijímacie strediská sa však v posledných dňoch stali terčom vandalských útokov. Podpálené boli centrá v Loubeyrate v kraji Puy-de-Dôme, v Arese v oblasti Gironde a vo Forges-les-Bains v departemente Essonne. V meste Saint-Brévin (Loire-Atlantique) neznámy páchateľ strieľal smerom k centru pre migrantov.