Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia prehľadala byt šéfky Medzinárodného menového fondu

Riaditeľka MMF Christine Lagardeová Foto: TASR/AP

Domová prehliadka bola súčasťou vyšetrovania, v ktorom Lagardeová čelí podozreniam z podielu na sprenevere verejných fondov v čase, keď zastávala post francúzskej ministerky financií (2007–2011).

Paríž 20. marca (TASR) - Francúzska polícia prehľadala dnes parížsky byt generálnej riaditeľky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie právneho zástupcu šéfky MMF.

Domová prehliadka bola súčasťou vyšetrovania, v ktorom Lagardeová čelí podozreniam z podielu na sprenevere verejných fondov v čase, keď zastávala post francúzskej ministerky financií (2007–2011) vo vláde konzervatívneho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Vyšetrovatelia vinia Lagardeovú zo zodpovednosti za arbitrážne konanie, v rámci ktorého v roku získal Sarkozyho spojenec - podnikateľ a miliardár Bernard Tapie, odškodné od štátu vo výške 285 miliónov eur.

Šéfka MMF, ktorá popiera akékoľvek nezákonné konanie, sa v čase policajného zásahu nachádzala vo Frankfurte nad Mohanom.

"Táto prehliadka pomôže odhaliť pravdu, čo prispeje k očisteniu mojej klientky od obvinení zo spáchania trestného činu," vyhlásil Lagardeovej právnik Yves Repiquet.

Sarkozyho vlani nahradil v prezidentskom úrade socialista Francois Hollande. Nová hlava štátu chce podľa vlastných slov eliminovať príliš blízke vzťahy medzi politikmi a podnikateľmi, ktoré existovali za vlády jeho predchodcu.