Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vrah z Toulouse je mŕtvy, pred smrťou strieľal zo všetkých zbraní

Príslušníci špeciálnych policajných oddielov stoja pri obytnom dome v Toulouse, kde sa zabarikádoval muž podozrivý zo zastrelenia niekoľkých ľudí pred židovskou školou. Foto: TASR/AP

Traja policajti utrpeli zranenia, stav jedného z nich je vážny.

Toulouse 22. marca (TASR) - Francúza alžírskeho pôvodu Mohameda Meraha (23), ktorý sa priznal k radikálnym islamom inšpirovaným zabitiam, polícia zastrelila strelou do hlavy. Dnes to oznámil francúzsky prokurátor Francois Molins.

Uviedol, že Merah filmoval všetky tri svoje útoky z uplynulých dní, pri ktorých zabil tri židovské deti, rabína a troch výsadkárov. Prokurátor dodal, že "sa urobilo všetko pre to, aby ho zatkli živého".

Polícia do Merahovho bytu v Toulouse vstúpila po 32-hodinovom obliehaní. Molins dodal, že ozbrojenec vyšiel z kúpeľne, pričom divoko a agresívne strieľal. Do hlavy ho strelili, keď vyskočil z okna.

Polícia v byte našla videá, ktoré Merah nafilmoval počas útokov na juhozápade Francúzska. Keď zastrelil prvú obeť, francúzskeho vojaka, na videu počuť podľa prokurátora Merahov hlas: "Ty zabíjaš mojich bratov, ja zabijem teba."

Po druhom útoku na inú skupinu francúzskych vojakov, po ktorom zostali dvaja mŕtvi a jeden vážne zranený, počuť, ako Merah kričí "Aláhu akbar" (Boh je najväčší).

Podľa Molinsa je nespochybniteľné, že Merah je tiež páchateľom streľby v židovskej škole, pri ktorom zahynul učiteľ a tri deti. Vyšetrovanie však pokračuje s cieľom zistiť, či mal Merah nejakých spolupáchateľov alebo či ho niekto podporoval.


Dráma ako z filmu

Keď sa zásahové komando pokúšalo umiestnením kamery do kúpeľne zistiť, či sú v byte nejaké známky života, Merah vyšiel "strieľajúc zo všetkých zbraní", ktoré mal. Na policajtov spustil paľbu predtým, ako vyskočil z okna bytu. Na zem dopadol podľa médií mŕtvy, dodal minister.

"Povedal, že sa nevzdá a v prípade, že naňho zaútočia, bude zabíjať policajtov. Preto sa ráno rozhodlo, že sa ho pokúsia zatknúť o 10.30 h. Do bytu hodili ohlušujúce granáty, reakcia však nebola žiadna. Komandá preto vnikli do bytu cez dvere a okná," uviedol Guéant.

"Vedeli sme, aká je situácia nebezpečná, preto sme nasadili videokamery na monitorovanie každej miestnosti v byte. Najprv sme nevedeli nájsť žiadne známky života, až v kúpeľni. Keď sme vstúpili do kúpeľne, vyšiel strieľajúc okolo seba samopalom," spresnil minister. Policajti sa chránili štítmi a pokúšali sa na jeho streľbu odpovedať. Páchateľ vtedy vyskočil z okna so samopalom v ruke, z ktorého aj vtedy neprestal strieľať.

Jeden zo skúsených členov policajného komanda, ktorý sa na akcii zúčastnil, uviedol, že ešte nikdy nevidel nikoho útočiť na políciu tak násilne, citovala ho France 24.
Pri prestrelke bolo vystrelených okolo 300 nábojov.


Bez kontaktu

Hlavný podozrivý zo streľby v židovskej škole v Toulouse, ktorého oblieha polícia, chce "zomrieť so svojimi zbraňami v rukách", povedal dnes francúzsky minister vnútra Claude Gueant pre rozhlasovú stanicu RTL.

Dodal, že s Mohamedom Merahom nemala polícia počas celej uplynulej noci kontakt. "Od noci s ním nemáme žiadny kontakt, možné sú všetky hypotézy; dúfame, že ešte žije," povedal minister.


Vyše 30-hodinová dráma

Francúz alžírskeho pôvodu s väzbami na al-Káidu sa vo svojom byte zabarikádoval a odmietal sa vzdať polícii viac ako 30 hodín.


Odpálenie náloží

Zásahová polícia odpálila v noci nadnes niekoľko náloží pred obytným domom v juhozápadnom francúzskom meste Toulouse, kde sa zabarikádoval muž podozrivý zo siedmich vrážd.

Polícia sa tak snažila strelca zastrašiť a donútiť, aby sa vzdal.

Dráma s obkľúčením pokračovala aj po začiatku dnešného, už druhého dňa, pričom stovky dobre ozbrojených policajtov - niektorí v nepriestrelnom výstroji - uzavreli prístup k pätposchodovej budove na predmestí Toulouse. V nej sa stále skrýval 24-ročný podozrivý Mohamed Merah, ktorý sa vyjednávačom pochválil, že položil Francúzsko na kolená.

Policajti - niektorí v nepriestrelných vestách - uzavreli prístup k päťposchodovej budove na predmestí Toulouse.
Foto: TASR/AP


V stredu krátko pred polnocou bolo počuť prvé tri explózie a nočnú oblohu ožiarili oranžové záblesky. Predstaviteľ ministerstva vnútra oznámil, že podozrivý zmenil svoj predchádzajúci sľub, že sa večer vzdá - a polícia zničila vonkajšie žalúzie na jeho okne, aby ho zastrašila a donútila vzdať sa.

Približne o dve hodiny bolo počuť nové výbuchy a streľbu, hoci predstavitelia uviedli, že neprebieha žiadny útok.

"Nie je to také jednoduché. Vyčkávame," uviedol prokurátor z Toulouse, Michel Valet, pre tlačovú agentúru Associated Press (AP).

Francúzsky minister obrany Gérard Longuet povedal už skôr pre televíziu TF1: "Toto nebude trvať celé dni, pretože príde fyzická a duševná únava. Všetky skúsenosti s podobnými šialenými strelcami ukazujú, že v určitom bode prestanú."

Minister dodal: "Chceme ho chytiť živého, postaviť pred spravodlivosť, spoznať jeho motívy a dúfame tiež, že zistíme, kto sú jeho komplici - ak nejakí sú."

Foto: TASR/AP
Strelec, francúzsky občan alžírskeho pôvodu, bol v Afganistane a Pakistane, kde podľa svojich slov dostal výcvik v tábore teroristickej siete al-Káida.

Mohamed Merah povedal vyjednávačom, že v pondelok 19. marca zabil rabína a tri deti v židovskej škole v Toulouse a minulý týždeň zastrelil aj troch francúzskych výsadkárov. Malo ísť o pomstu za smrť palestínskych detí a o protest proti účasti francúzskej armády v Afganistane, ale aj proti vládnemu zákazu nosiť na verejnosti islamské závoje zahaľujúce celú tvár.


Spojené štáty stoja s Francúzskom plece pri pleci


Americký prezident Barack Obama povedal v stredu francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu, že "americký ľud stojí v týchto ťažkých časoch plece pri pleci s našimi francúzskymi spojencami a priateľmi".

Šéf Bieleho domu sa tak vyjadril v súvislosti s vražedným vyčíňaním strelca v južnom Francúzsku.

Obama vyjadril solidaritu s francúzskou vládou a ľudom, keďže sa "vyrovnávajú s následkami tragických a nevyprovokovaných útokov".

Minulý týždeň boli zabití traja francúzski vojaci a v pondelok 19. marca boli zastrelené tri deti zo židovskej školy a rabín.

Obama ocenil postup francúzskych úradov pri identifikovaní a lokalizovaní podozrivého vraha a pochválil aj vytrvalú snahu úradov zabrániť ďalším násilným činom.

Meraha v Afganistane nikdy nezatkli


Francúzsky občan alžírskeho pôvodu Mohamed Merah nebol uväznený v Afganistane v roku 2007. Vyhlásili to v stredu jeho právnik a predstaviteľ juhoafganskej provincie Kandahár.

Šéf väzníc v Kandaháre Ghulam Farúk predtým uviedol tlačovej agentúre Reuters, že afganské bezpečnostné sily zadržali Meraha 19. decembra 2007 a muž bol odsúdený na tri roky väzenia za umiestňovanie bômb v provincii Kandahár, kolíske radikálneho hnutia Taliban.

Úrad guvernéra Kandaháru však oznámil, že správa je "nepodložená", ako ukazujú súdne záznamy. i>"Bezpečnostné sily v Kandaháre nikdy nezadržali francúzskeho občana menom Mohamed Merah," uviedol hovorca guvernéra.

Merahov právnik vo Francúzsku Christian Etelin vyhlásil, že jeho klient bol od decembra 2007 do septembra 2009 vo väzení vo Francúzsku, kde si odpykával trest za násilnú lúpež, a preto nemohol byť v tom čase v Afganistane.