Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia sprísňuje opatrenia po víkendových útokoch

Bernard Cazeneuve Foto: gouvernement.fr

Návšteva šéfa rezortu vnútra v Dijone je znakom zvýšených obáv vlády.

Paríž 22. decembra (TASR) - Francúzska polícia posilňuje bezpečnostné opatrenia po víkendovom útoku na policajta na predmestí Tours. Minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes navštívil mesto Dijon, kde páchateľ s výkrikmi "Alláhu akbar" (Alah je veľký) zámerne autom vrazil do chodcov a dvoch z nich vážne zranil, informovala agentúra AP.

Návšteva šéfa rezortu vnútra v Dijone je znakom zvýšených obáv vlády po tom, čo islamistickí extrémisti pred niekoľkými dňami zopakovali výzvy jednotlivcom, aby podnikali útoky na Západe. Francúzsky hovoriaci militanti z hnutia Islamský štát (IS) najnovšie vyzvali na útoky vo videozázname zverejnenom na džihádistických fórach v piatok.

Francúzska protiteroristická jednotka vyšetruje útok nožom, ku ktorému došlo v sobotu na okraji Tours v strednej časti Francúzska. Zastrelili tam muža, ktorý vtrhol na policajnú stanicu a nožom zranil troch policajtov. Zranenia dvoch z nich boli vážne. Muž vykrikoval "Alláhu akbar".

V nedeľu vyčíňal vodič v Dijone. S výkrikmi "Alláhu akbar" zámerne autom vrážal do chodcov a dvom z nich spôsobil vážne zranenia. Informácie, podľa ktorých je psychicky narušený, sa doposiaľ nepotvrdili. Vyšetrovatelia zatiaľ neurčili ani motív jeho činu, ktorý si vyžiadal dovedna 13 zranených.