Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia zadržala muža podozrivého v kauze zmrzačených koní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prokurátora je dôvodom zadržania tohto muža snaha vyšetrovateľov preveriť niektoré z pracovných hypotéz.

Paríž 8. septembra (TASR) - Po sérii útokov na kone, ktoré šokovali Francúzsko, polícia zatkla podozrivého muža. Ako v pondelok informovala agentúra AFP, stalo sa tak po tom, ako bol zverejnený počítačom vygenerovaný portrét jedného z dvoch ľudí podozrivých zo zmrzačenia koní v departemente Yonne v strednom Francúzsku.

Od začiatku leta bolo vo viacerých francúzskych departementoch zabitých alebo vážne zranených niekoľko desiatok koní alebo poníkov.

Podľa portálu France Info muž, zadržaný v departemente Haut-Rhin vo východnom Francúzsku, obvinenia z útokov na kone odmieta.

Na opatrnosť vyzval medzičasom aj prokurátor mesta Sens Arnaud Laraize, ktorý však v rozhovore pre francúzsku televíziu pripustil, že zadržaný "má zaujímavý profil", keďže v minulosti sa dopustil týrania zvierat, a to najmä v Nemecku.

Laraize však súčasne upozornil, že nie je isté, či je táto osoba páchateľom činov spáchaných v Yonne. Dodal, že identifikácia na základe identikitu býva mylná a pripomenul, že svedok videl útočníkov uprostred noci. Svedok — správca jednej z napadnutých konských stajní — si je však na sto percent istý, že ide o útočníka.

Podľa prokurátora je dôvodom zadržania tohto muža snaha vyšetrovateľov preveriť niektoré z pracovných hypotéz.

Francúzske úrady nateraz nevedia objasniť viac ako 150 útokov, ku ktorým došlo počas leta v rôznych regiónoch krajiny. Prikláňajú sa k hypotéze, že ich spáchalo viacero ľudí a ďalšie osoby sa nimi inšpirovali. Kone boli po útokoch buď dorezané alebo zmrzačené. Objavili sa aj špekulácie, že motívom konania páchateľov by mohli byť satanistické obrady alebo ide o nejaký iný kult.