Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia zadržala 3 podozrivých z útokov na Charlie Hebdo

Policajti a požiarnici pred budovou redakcie satirického týždenník Charlie Hebdo, archívna snímka.. Foto: TASR/AP

Predbežné obvinenie boli v kauze vznesené už voči 14 osobám, pričom 13 z nich zostáva vo väzbe až do súdneho pojednávania.

Paríž 21. novembra (TASR) - Francúzski vyšetrovatelia zadržali tri osoby podozrivé v súvislosti s teroristickými útokmi, ktorých terčom sa v januári 2015 v Paríži stali redakcia satirického týždenník Charlie Hebdo a samoobsluha s kóšer tovarom.

Podľa agentúry AP polícia vzala do vyšetrovacej väzby dvoch mužov a jednu ženu. Všetci traja sú podozriví, že boli sprostredkovateľmi dodávateľov zbraní pre páchateľov útokov.

Francúzska RTL uviedla, že 28-ročná ženu zadržali v pondelok v oblasti Haute-Marne. V rovnaký deň bol v departmáne Ardennes zadržaný aj 46-ročný podozrivý muž. V utorok zadržali druhého muža s trvalým pobytom v Remeši.

Predbežné obvinenie boli v kauze vznesené už voči 14 osobám, pričom 13 z nich zostáva vo väzbe až do súdneho pojednávania.

Všetci traja páchatelia útokov boli zlikvidovaní počas zásahov špeciálnych policajných jednotiek, ktorým predchádzalo obliehanie ich skrýš. O život prišli bratia Chérif a Said Kouachiovci, ktorí v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo zastrelili 12 ľudí. V ďalších dňoch ich komplic Amédy Coulibaly na parížskom predmestí Montrouge smrteľne zranil jednu príslušníčku dopravnej polície a neskôr zastrelil ďalších štyroch ľudí, ktorých spolu s ďalšími osobami zadržiaval ako rukojemníkov v samoobsluhe s kóšer tovarom na predmestí Vincennes na východnom okraji Paríža.