Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko ponúklo Austrálii svoju ponorkovú technológiu stealth

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

O zákazku v hodnote 33,7 miliardy eur sa uchádzajú aj dve nemecké a jedna japonská spoločnosť.

Sydney 15. júla (TASR) - Francúzsko ponúkne Austrálii svoju ponorkovú technológiu stealth, ktorú dosiaľ nezdieľalo so žiadnym zahraničným štátom, ak uspeje v súťaži na lukratívnu zmluvu na vybudovanie novej generácie austrálskej ponorkovej flotily. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzsky štátny zbrojársky koncern DCNS.

O zákazku v hodnote 33,7 miliardy eur sa uchádzajú aj dve nemecké a jedna japonská spoločnosť. Pôjde o najväčší nákup v dejinách ozbrojených síl Austrálie, ktorá takýmto spôsobom hodlá obnoviť svoju zastarávajúcu flotilu ponoriek triedy Collins. DCNS súkromne informovala austrálsku vládu o ochote zdieľať svoju technológiu stealth, uviedla hovorkyňa spoločnosti Jessica Thomasová.

"Tieto technológie sú 'korunovačnými klenotmi' francúzskeho ponorkového know-how a ešte nikdy neboli ponúknuté inému štátu," povedala hovorkyňa.

USA však v tomto tendri podporujú japonské konzorcium, keďže jeho ponorky v značnej miere využívajú americkú sledovaciu technológiu, radary, ako aj zbraňové systémy.