Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko posilní bezpečnostné opatrenia počas Dňa Bastilly i finále

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Paríži bude zabezpečovať poriadok 12.000 policajtov.

Paríž 13. júla (TASR) - Sobotňajšie podujatia vo Francúzsku súvisiace s oslavami štátneho sviatku krajiny, ako aj fanúšikov pri sledovaní nedeľňajšieho finálového zápasu MS vo futbale v Moskve medzi Francúzskom a Chorvátskom bude v krajine galského kohúta zabezpečovať celkove 110.000 policajtov a žandárov, ale aj 44.000 hasičov a záchranárov.

Informoval o tom v piatok v Paríži šéf tamojšieho rezortu vnútra Gérard Collomb.

Podľa jeho slov "je všetko pripravené tak, aby Francúzi mohli pokojne stráviť sviatočné chvíle napriek protiteroristickej pohotovosti, ktorá zostáva v krajine na najvyššej možnej úrovni". "Mobilizujeme maximum síl, aké môžeme mobilizovať," zdôraznil minister vnútra.

V Paríži bude zabezpečovať piatkové i sobotňajšie akcie spojené s Dňom Bastilly, respektíve dbať na bezpečnosť fanúšikov počas nedeľňajšieho finále svetového šampionátu 12.000 policajtov, ale v uliciach bude hliadkovať tiež asi 2000 príslušníkov armády. Navyše bude v pohotovosti aj 3000 hasičov a záchranárov.

Finálové stretnutie MS medzi Francúzskom a Chorvátskom budú môcť fanúšikovia sledovať na veľkoplošných obrazovkách v celkove 230 fanúšikovských zónach po celej krajine. V Paríži to bude na oplotenej časti v oblasti Marsových polí neďaleko Eiffelovej veže na území, ktorého kapacita sa odhaduje na 90.000 ľudí. Viac osôb sem organizátori nevpustia, preto fanúšikom odporučili, aby prišli s čo najväčším časovým predstihom. Nielen Marsove polia, ale aj okolie Eiffelovej veže v nedeľu úplne uzavrú, dopravu odtiaľ z bezpečnostných dôvodov dočasne odklonia.

Uplynulý utorok v neskorých večerných hodinách si už bezpečnostné zložky mohli urobiť predstavu o tom, čo by sa dialo v uliciach po triumfe vo finále, veď po semifinálovom víťazstve nad Belgickom oslavovali postup reprezentácie v parížskych uliciach rádovo státisíce futbalových nadšencov.

Francúzsky premiér Édouard Philippe v piatok ohlásil 32 nových opatrení v rámci najnovšieho úsilia vlády odvrátiť hrozbu extrémistického násilia. Krajina posilní protiteroristické opatrenia a plánuje vytvoriť aj nové jednotky na monitorovanie osôb odsúdených za terorizmus a ich zradikalizovaných spoluväzňov. Nové opatrenia zavádza krajina v záujme lepšej identifikácie extrémistov, u ktorých existuje riziko násilia.

Súčasťou vládneho plánu je aj zriadenie nového úradu prokurátora pre terorizmus a koordinácia riadenia protiteroristických aktivít spolu s francúzskou vnútornou tajnou službou DGSI.

"Hrozba sa zvyšuje - musíme sa prispôsobiť," povedal Philippe.