Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Francúzsko pošle Iraku delostreleckú techniku na boj proti islamistom

Na archívnej snímke vojenská prehliadka na Elyzejských poliach, ohňostroje, bály, bankety, pikniky a ľudová veselica. To sú charakteristické znaky francúzskeho štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily. Na snímke uprostred francúzsky prezident Francois Hollande a vpravo náčelník generálneho štábu francúzskej armády generál Pierre de Villiers sledujú vojenskú prehliadku na bulvári Champs-Elysées v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016. Foto: TASR/AP

Iracká armáda by mala mať toto vybavenie od Francúzska k dispozícii už v auguste.

Paríž 22. júla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes oznámil, že jeho krajina dodá Iraku delostreleckú techniku, aby podporila boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Iracká armáda by mala mať toto vybavenie k dispozícii už v auguste, povedal Hollande po zasadnutí rady obrany štátu Elyzejskom paláci. Rada sa dnes zišla už po štvrtýkrát od minulotýždňového teroristického útoku v Nice, informovala agentúra AP.

Avizovaná dodávka zbraní do Iraku je súčasťou snáh Paríža o zintenzívnenie vojenskej pomoci zameranej na porážku militantov z IS. V rámci medzinárodnej koalície pod vedením USA sa Francúzsko podieľa na náletoch proti IS v Sýrii a Iraku a vysiela svojich vojenských inštruktorov.

Hollande dnes opäť potvrdil, že Francúzsko nevyšle do boja proti Islamskému štátu svoje pozemné jednotky. "Budeme poskytovať rady a informácie, ale naši vojaci nebudú viesť pozemný boj," zdôraznil prezident.

Zopakoval tiež svoj predchádzajúci prísľub, že v septembri vyšle do oblasti Blízkeho východu aj lietadlovú loď s jadrovým pohonom Charles de Gaulle. Nasadenie plavidla podľa neho umožní zintenzívniť nálety voči IS v Iraku a Sýrii.