Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Francúzsko pozastavilo vojenskú spoluprácu so SAR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Stredoafrickej republike prebieha od roku 2012 občianska vojna.

Paríž 9. júna (TASR) - Francúzsko pozastavilo vojenskú spoluprácu so Stredoafrickou republikou (SAR). Francúzske ministerstvo obrany to zdôvodnilo zlyhaním tamojšej vlády v boji proti "masívnej dezinformačnej kampani" zameranej proti francúzskym predstaviteľom, informovala v stredu agentúra Reuters.

Francúzsko podľa stanoviska ministerstva takisto zredukovalo finančnú pomoc pre svoju bývalú kolóniu o desať miliónov eur. Rezort tvrdí, že SAR nedodržala niekoľko záväzkov voči Parížu vrátane zastavenia on-line kampaní, ktoré podľa neho oslabujú vplyv Francúzska v tejto krajine.

Spomínané pozastavenie spolupráce sa však týka iba vojakov pracujúcich priamo pre francúzsku armádu. Medzinárodné misie tento krok francúzskej strany neovplyvní. V SAR sa nachádza takmer 300 francúzskych vojakov vrátane tých, ktorí tam pôsobia v rámci mierovej misie OSN (MINUSCA) a vojenskej výcvikovej misie EÚ (EUTM RCA).

Ako uvádza agentúra Reuters, francúzsky vplyv v SAR oslabuje mocenský zápas s Moskvou, ktorá má v tejto chudobnej africkej krajine značný vplyv. Od roku 2018 tam udržiava veľký kontingent "inštruktorov", ktorí armáde SAR poskytujú výcvik. Vlani v decembri sa k nim pridali stovky príslušníkov ruských polovojenských síl, ako aj rwandskí vojaci, aby pomohli vláde potlačiť povstanie.

Podľa svedkov a mimovládnych organizácií sú títo ruskí inštruktori v skutočnosti členovia tzv. Wagnerovej skupiny (Wagner Group), ruskej súkromnej polovojenskej organizácie. Moskva to popiera a tvrdí, že do SAR boli vyslaní len inštruktori, ktorí poskytujú výcvik tamojším vojakom.

Pred vlaňajšími decembrovými prezidentskými a parlamentnými voľbami v SAR spoločnosť Facebook uviedla, že francúzske a ruské dezinformačné kampane manipulovali a ovplyvňovali tamojších používateľov internetu, v dôsledku čoho Facebook zablokoval takmer 500 účtov.

V Stredoafrickej republike prebieha od roku 2012 občianska vojna. Povstalci sú na ústupe od 13. januára 2021, keď sily OSN odvrátili ich útoky na mesto Bangui. Vládu SAR podporuje približne 12.000 príslušníkov mierovej misie OSN MINUSCA, stovky ruských ozbrojencov a rwandské sily.