Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Paríži vypukli nepokoje, zadržali 13 ľudí

Nepokoje v Paríži. Foto: TASR/AP

Polícia použila proti demonštrantom, ktorí na strážcov zákona hádzali fľaše, slzotvorný plyn.

Paríž 19. februára (TASR) - Dvaja policajti utrpeli zranenia a 13 ľudí bolo zadržaných pri ďalšej demonštrácii, ktorá v sobotu zachvátila parížske ulice.

Pri najnovšom zo série protestov použila polícia proti demonštrantom, ktorí na strážcov zákona hádzali fľaše, slzotvorný plyn. Cieľom demonštrácií je vyjadriť podporu 22-ročnému mladíkovi čiernej pleti menom Théo, ktorého 2. februára zatkla polícia a jeden z policajtov ho pritom údajne znásilnil obuškom.

Po tomto incidente vypukli protesty na severných predmestiach Paríža a neskôr sa rozšírili do prinajmenšom piatich ďalších okolitých miest.



Do sobotňajších násilností sa zapojilo asi 150 z niekoľko tisíc účastníkov protestov. Demonštranti niesli transparenty s nápismi "Spravodlivosť pre Théa". Mladík je podľa nich len jedným z mnohých mladých príslušníkov etnických menšín, ktorí musia strpieť hrubé zaobchádzanie zo strany polície.

Policajná inšpekcia dospela vyšetrovaním údajného znásilnenia k záveru, že nešlo o zámer, ale skôr o "zatýkanie, ktoré sa nejako zvrtlo". Zadržaný muž utrpel vážne zranenie v oblasti konečníka a musel sa podrobiť operácii.