Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Pri Víťaznom oblúku v Paríži spomínali na koniec I. svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Najvyšší francúzsky predstaviteľ Emmanuel Macron položil v Paríži pri Víťaznom oblúku veniec k Hrobu neznámeho vojaka.

Paríž 11. novembra (TASR) - Francúzsko si v sobotu pripomína koniec prvej svetovej vojny spred 99 rokov.

Najvyšší francúzsky predstaviteľ Emmanuel Macron položil v Paríži pri Víťaznom oblúku veniec k Hrobu neznámeho vojaka. Na sobotňajšom slávnostnom akte nechýbali ani jeho predchodcovia vo funkcii, exprezidenti Nicolas Sarkozy a Francois Hollande.

Francúzsko bolo v prvej svetovej vojne síce súčasťou víťaznej vojenskej aliancie s Veľkou Britániou a Ruskom, avšak vo vojnovom konflikte s Nemeckom a jeho spojencami utrpelo značné straty. Padlo alebo na zozname nezvestných sa ocitlo po skončení vojny v roku 1918 viac ako 1,3 milióna francúzskych vojakov.

Práve v sobotu 11. novembra 2017 uplynulo 99 rokov od uzavretia prímeria, ktoré znamenalo koniec konfliktu označovaného vo Francúzsku za Veľkú vojnu (Grande Guerre).

Už v piatok 10. novembra sa francúzsky prezident Emmanuel Macron v spoločnosti najvyššieho nemeckého predstaviteľa Franka-Waltera Steinmeiera zúčastnil v Alsasku na otvorení prvého francúzsko-nemeckého múzea. Predchodcovia súčasných prezidentov, Francois Hollande a Joachim Gauck, v roku 2014 položili základný kameň pre v piatok slávnostne otvorený múzejný komplex, v ktorom sa nachádza aj kostnica s ostatkami 12.000 neznámych vojakov.

Najvyšší predstavitelia oboch krajín odhalili v piatok nielen múzeum, ale aj pamätník obetí bojov o vrch Hartmannswillerkopf (po francúzsky Vieil Armand) v kraji Haut-Rhin na východe Francúzska. V oblasti Hartmannswillerkopf v pohorí Vogézy neďaleko hraníc s Nemeckom od začiatku roku 1915 do roku 1918 padlo od 20.000 do 30.000 francúzskych a nemeckých vojakov. Táto lokalita sa považuje za jedno z dejísk mimoriadne urputných bojov prvej svetovej vojny a býva označovaná aj ako "vogézsky Verdun" či "mlynček na mäso".