Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzsko prijalo opatrenia proti kybernetickým útokom počas volieb

Ilustračné foto. Foto: TASR

Úradujúci prezident F. Hollande dal ešte začiatkom marca podnet na mobilizáciu všetkých potrebných štátnych prostriedkov na to, aby sa predišlo kybernetickým hrozbám.

Brusel 21. apríla (TASR) - Francúzska vláda prijala všetky potrebné opatrenia na to, aby zaručila bezpečnosť oficiálnych počítačových sietí, ktoré zaistia spracovanie výsledkov oboch kôl prezidentských volieb z 23. apríla a 7. mája. Uviedol to vo štvrtok riaditeľ Národnej agentúry pre bezpečnosť informačných systémov (ANSSI) Guillaume Poupard.

Podľa jeho slov tieto stránky odolajú všetkým možným pirátskym útokom.

"Boli posilnené všetky informačné servery, ktoré napríklad budú zhromažďovať volebné výsledky, aby už v nedeľu večer poskytli prvé odhady a potom aj konečné výsledky," spresnil riaditeľ ANSSI v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Poupard v tejto súvislosti pripomenul, že agentúra upovedomila všetkých prezidentských kandidátov o rizikách kybernetických útokov. Zároveň upozornil, že hakerské útoky, ktorým vo februári čelil centristický nezávislý kandidát na prezidenta Emmanuel Macron "neboli závažné".

Úradujúci prezident Francois Hollande dal ešte začiatkom marca podnet na mobilizáciu všetkých potrebných štátnych prostriedkov na to, aby sa predišlo kybernetickým hrozbám zacieleným na sčítavanie hlasov v prezidentských voľbách.

Po vlaňajších novembrových počítačových útokoch, ktoré poznačili predvolebnú kampaň v Spojených štátoch, a na základe dezinformačných kampaní na sociálnych sieťach francúzske bezpečnostné zložky usporiadali viacero stretnutí s informačnými tímami všetkých kandidátov na prezidentský úrad. Zámerom bolo upozorniť ich na možné riziká a donútiť ich prijať nevyhnutné preventívne a ochranné opatrenia v počítačovej oblasti.