Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko žije ďalšou vlnou protestov proti Macronovým reformám

Na transparente je podobizeň francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas demonštrácie v Paríži 16. novembera 2017. Foto: TASR/AP

Organizátori protestov - odbory a hnutie Nepoddajné Francúzsko (FI) - sú proti už schváleným reformám na trhu práce.

Paríž 16. novembra (TASR) - Francúzsko zažíva vo štvrtok ďalšiu vlnu protestov proti politike a reformám prezidenta Emmanuela Macrona. Protestná akcia v Paríži prerástla do potýčok s políciou a do ničenia niekoľkých pobočiek bánk a poisťovní, v ktorých blízkosti demonštranti prechádzali.

Akcia v Paríži sa začala na Námestí Republiky. Spočiatku mala pokojný priebeh, neskôr však anarchisti prítomní v dave začali rozbíjať výklady a okná pobočiek bánk, popri ktorých prechádzali.

Demonštranti zaútočili aj na privolané policajné hliadky, do ktorých hádzali kamene a fľaše. Polícia proti davu nezasiahla.

Organizátori protestov - odbory a hnutie Nepoddajné Francúzsko (FI) - sú proti už schváleným reformám na trhu práce, keďže "viacero nových opatrení nie je v súlade s právami a záujmami zamestnancov". Odborári preto hovoria, že "nemôžu zložiť ruky".

Predseda FI Jean-Luc Mélenchon vo svojom vyhlásení podľa webového portálu France Info uviedol, že po zmenách v zákonníku práce sa zamestnanci "ocitnú v šialenej situácii". "Budú zneužívaní ako nikdy doteraz a s malými možnosťami brániť sa," upozornil Mélenchon.

Tajomník Francúzskej komunistickej strany (PCF) Pierre Laurent pre France Info uviedol, že odbory a ľavica budú pokračovať v mobilizácii pracujúcich proti politike Emmanuela Macrona, pretože pochopili, že "Macron je Ježiško boháčov".

Okrem Paríža sa dnes podobné demonštrácie konali v Marseille, Rennes, Lyone, Nantes, Bordeaux, Štrasburgu, Grenobli, Orléans, Clermonte, ale aj v Remeši, Breste, Calais, Valenciennes, Châteauroux, Tours, Pau či Bayonne.