Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vznieslo obvinenia v súvislosti s útokmi, posilňuje zložky

Francúzski vojaci pod Eiffelovou vežou Foto: TASR/AP

Traja zo štyroch podozrivých majú záznamy v registri trestov a najmenej jeden z nich sa v minulosti stretol s Coulibalym vo väzení, uviedol parížsky prokurátor.

Paríž 21. januára (TASR) - Štyria muži napojení na jedného z útočníkov, zodpovedných za trojdňové teroristické útoky v oblasti Paríža, sú prvými osobami obvinenými v súvislosti s útokmi. Tie si vyžiadali 17 mŕtvych obetí; troch atentátnikov polícia zastrelila. Informoval o tom dnes parížsky prokurátor Francois Molins.

Útoky sa začali 7. januára masakrom v parížskej redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Prokurátor Molins podľa agentúry AP uviedol, že štvorica mužov bola v noci nadnes predbežne obvinená v súvislosti s terorizmom. Sú podozriví z poskytovania logistickej podpory Amédymu Coulibalymu, ktorý smrteľne postrelil policajtku na predmestí Paríža a potom zabil štyroch rukojemníkov v supermarkete s kóšer potravinami. Štvorica mužov bola zatknutá v oblasti Paríža a počas vyšetrovania sa nachádzajú vo väzbe.

Molins opísal ich vzájomné telefonáty, spoločné kľúče a priateľstvá nadviazané vo väzení.

Prokurátor neuviedol úplnú totožnosť podozrivých, menoval ich len ako Willy P., Christophe R., Tonino G. a Mickael A. Traja z týchto mužov sú podozriví z nákupu zbraní pre Coulibalyho. Jeden z nich ich uchovával vo svojom dome.

Coulibaly 8. januára smrteľne postrelil policajtku na predmestí Paríža a nasledujúci deň zabil štyroch rukojemníkov v kóšer potravinách, potom ho polícia pri zásahu usmrtila.

Traja zo štyroch podozrivých majú záznamy v registri trestov a najmenej jeden z nich sa v minulosti stretol s Coulibalym vo väzení. Išlo o Chérifa Kouachiho, jedného z dvoch bratov, ktorí zabili v parížskej redakcii magazínu Charlie Hebdo 12 ľudí, dodal Molins.

Právnik jedného z obvinených, Fabrice Delinde, pre televíziu BFM vyhlásil, že jeho klient nevedel o teroristickom pláne a Coulibalyho sa bál. Advokát dodal, že Coulibaly "terorizoval môjho klienta" a zastrašoval ho, aby mu pomáhal.

Podľa prokurátora Molinsa traja z mužov údajne zaobstarali pre Coulibalyho zbrane a taktický materiál, ale zo spolupáchateľstva na útokoch neboli obvinení.

DNA Michaela A. sa našla na revolveri v Coulibalyho byte a na rukavici, ktorú mal strelec na sebe v supermarkete. Molins tiež povedal, že Michael A. mal 6. januára s Coulibalym 18 telefonátov.

Parížsky prokurátor tiež oznámil, že francúzske úrady pri pátraní po ďalších prípadných komplicoch spolupracujú aj s inými krajinami. Vyšetrovatelia sa podľa Molinsa snažia predovšetkým zistiť, kto je zodpovedný za posmrtne zverejnené video s Coulibalym. Video bolo zostrihané a zverejnené niekoľko dní po tom, čo Coulibalyho a útočníkov na Charlie Hebdo, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov, zastrelila polícia pri dvoch dramatických operáciách.

Na videu sa Coulibaly hlási k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a podrobne opisuje, ako traja atentátnici svoje útoky koordinovali.

Francúzska vláda posilňuje zložky finančne aj personálne

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes oznámil nové opatrenia vlády v boji s terorizmom, ktoré sa zameriavajú na personálne posilnenie bezpečnostných zložiek a ich lepšie finančné a technické zabezpečenie.

Počas najbližších troch rokov bude vo Francúzsku vytvorených postupne spolu 2680 nových pracovných miest v polícii, tajných službách - rozviedke i kontrarozviedke, v justícii i na ministerstve obrany a financií. Okrem toho vláda na boj s terorizmom uvoľnila viac ako 425 miliónov eur. Uviedol, že tieto náklady budú kompenzované úsporami v iných oblastiach verejných financií.

Valls súčasne avizoval vznik osobitného registra na evidenciu ľudí odsúdených za terorizmus. Podľa Vallsovho vyhlásenia by takéto osoby museli úradom poskytnúť adresu svojho bydliska a hlásiť každý odchod do cudziny.

V úvode svojho dnešného vyhlásenia Valls uviedol, že ohrozenie Francúzska terorizmom naďalej trvá. Informoval, že o ochranu tzv. citlivých objektov: najmä synagóg, židovských škôl, mešít, moslimských škôl či verejných budov, sa stará momentálne približne 122.000 príslušníkov polície, žandarmérie a armády.

Dodal, že v krajine treba sledovať 1300 osôb - Francúzov aj cudzincov žijúcich vo Francúzsku, ktorí sú súčasťou teroristických sietí v Sýrii a Iraku. Upozornil, že v porovnaní s minulým rokom ide o nárast sledovaných o 130 percent. Dodal, že celkovo treba vo Francúzsku sledovať asi 3000 ľudí; medzi nimi sú osoby, ktoré sa angažujú v teroristických sieťach mimo Iraku a Sýrie, a napríklad aj správcovia frankofónnych džihádistických webových stránok.

Valls uviedol, že teroristi veľmi často používajú tie isté sociálne siete ako väčšina občanov a snažia sa ich prostredníctvom radikalizovať svojich prívržencov. Vláda preto na prevenciu radikalizácie vyčlenila 60 miliónov eur.

Rozhodla tiež, že vo väzniciach, ktoré sú častým miestom radikalizácie odsúdených hlásiacich sa k islamu, vytvorí dodatočných 60 miest pre moslimských duchovných.

Okrem toho vláda v najbližších dňoch spustí prevádzku špeciálnej webovej stránky, prostredníctvom ktorej chce širokú verejnosť informovať o možnostiach boja proti náboru džihádistov, ktorí sa zameriavajú najmä na mladých ľudí.

Vallsom oznámené opatrenia sú súčasťou reakcie francúzskej vlády na útoky trojice islamistov, ktoré sa na troch miestach Paríža odohrali počas troch dní - od 7. do 9. januára - a vyžiadali si spolu 17 obetí na životoch. Útoky vyvolali vo Francúzsku šok, ale aj veľkú solidaritu s rodinami obetí a odhodlanie brániť hodnoty Francúzskej republiky a bojovať proti islamizmu, antisemitizmu a radikalizácii.

Všetkých troch útočníkov polícia pri špeciálnej operácii zastrelila. Štyroch mužov, ktorí boli napojení na jedného z útočníkov - Amédyho Coulibalyho - medzičasom parížska prokuratúra obvinila z logistickej pomoci.