Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pravica dominovala regionálnych voľbám vo Francúzsku

Francúzsky premiér Manuel Valls volí v druhom kole regionálnych volieb v Evry na juhu Paríža 29. marca 2015. Druhé kolo regionálnych volieb rozhodne o zložení zastupiteľstiev jednotlivých 101 departementov môže rozhodovať približne 42 miliónov voličov. Tieto správne celky majú v centralistickom Francúzsku málo kompetencií, hlasovanie sa však pokladá za skúšku politických nálad v krajine. Foto: TASR/AP/Remy de la Mauviniere

Francúzsky premiér Manuel Valls akceptoval víťazstvo pravice.

Paríž 30. marca (TASR) - Pravicová koalícia na čele s Úniou za ľudové hnutie (UMP) exprezidenta Nicolasa Sarkozyho bude po nedeľňajšom druhom kole regionálnych volieb vo Francúzsku ovládať dve tretiny zo 101 departementov. Vyplýva to z konečných výsledkov zo všetkých regiónov s výnimkou zámorského Guadeloupe, ktoré v noci nadnes zverejnilo ministerstvo vnútra.

Podľa týchto údajov zvíťazilo UMP a jeho spojenci v 66 departementoch. Vládnuci socialisti (PS) a ďalšie ľavicové strany utrpeli debakel a z doterajších 61 budú mať väčšinu len v 33 regiónoch.

V departemente Vaucluse je situácia ešte nejasná, keďže oba tábory sú rovnako silné.



Krajne pravicový Národný front (FN), ktorému predvolebné prieskumy predpovedali zisk jedného až dvoch departementov, nakoniec vyšiel naprázdno, získal však veľa kresiel v miestnych zastupiteľstvách. Jeho šéfka Marine Le Penová aj napriek tomu vidí FN "na ceste k moci".

Francúzsky premiér Manuel Valls akceptoval víťazstvo pravice. "Odkaz som pochopil," vyhlásil Valls, ktorý riadil predvolebnú kampaň socialistov. Napriek neúspechu v regionálnych voľbách bude jeho vláda pokračovať vo svojej práci a reformách a zdvojnásobí úsilie pre vytvorenie nových pracovných miest. Zároveň ponúkol oponentom vo vlastnej strane spoluprácu.

Socialistom uškodila aj nízka volebná účasť. Aj v druhom kole nehlasoval každý druhý z približne 42 miliónov voličov.

Druhé kolo volieb zatienila utorňajšia letecká havária vo francúzskych Alpách. Vzhľadom na to bola predvolebná kampaň obmedzená.

Departementy majú v centralizovanom Francúzsku síce malé kompetencie, regionálne voľby sú však testom nálad voličov v celej krajine.