Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTO: Francúzsko sa lúčilo s rockerom Johnnym Hallydayom

Obrovský plagát s portrétom rockovej hviezdy Johnnym Hallydayom je umiestnený na fasáde kostola Madeleine v Paríži v sobotu 9. decembra 2017. Francúzsko sa na parížskom bulvári Champs-Élysées aj za účasti prezidenta Emmanuela Macrona poslednýkrát rozlúči s rockovou hviezdou Johnnym Hallydayom, ktorý zomrel v noci na stredu 6. decembra vo veku 74 rokov na následky rakovinového ochorenia pľúc. Foto: TASR/AP

Pred pohrebnou omšou Macron pred davom zhromaždeným pred chrámom La Madelaine vyhlásil, že Johnny Hallyday bol súčasťou nás samých i Francúzska.

Paríž 9. decembra (TASR) - Francúzsko sa v sobotu lúčilo so svojou najväčšou rockovou hviezdou, spevákom Johnnym Hallydayom, ktorý v stredu vo veku 74 rokov podľahol rakovine. Informoval o tom na svojom webe denník Le Parisien.

Súčasťou rozlúčky bola pohrebná omša v parížskom chráme La Madeleine, pohrebná procesia po triede Champs-Élysées, prejav prezidenta Emmanuela Macrona a jazda niekoľkých stoviek motorkárov, ktorí Hallydaya považujú za svoj idol. Všetky podujatia sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Agentúra AP napísala, že takýto pohreb malo len málo osobností vo francúzskych dejinách. Túto podobu rozlúčky s Hallydayom, prezývaným aj "francúzsky Elvis", nariadil samotný prezident Emmanuel Macron, ktorý je jeho veľkým fanúšikom.

Pred pohrebnou omšou Macron pred davom zhromaždeným pred chrámom La Madelaine vyhlásil, že "Johnny Hallyday bol súčasťou nás samých i Francúzska".

"Patril vám, svojmu publiku, svojej vlasti. Bol viac ako spevák, bol život," uviedol Macron, ktorý vyzdvihol, že fanúšikovia Hallydaya nikdy neopustili a vždy mu dodávali silu. Macron na záver svojho príhovoru vyzval prítomných, aby potleskom vyjadrili vďaku nesmrteľnému "pánovi Johnnymu Hallydayovi".

Muž drží šál s portrétom rockovej hviezdy Johnnym Hallydayom pred začiatkom pohrebu pred kostolom Madeleine v Paríži v sobotu 9. decembra 2017.
Foto: TASR/AP

Na omši v chráme sa okrem rodiny speváka, jeho detí Davida, Laury, Joy a Jade, jeho životných partneriek a Macrona s manželkou Brigitte zúčastnili aj mnohí predstavitelia francúzskej kultúry, okrem iných i herec Jean Reno, ktorý je krstným otcom jednej z Hallydayových dcér.

Prítomní boli aj francúzski exprezidenti Francois Hollande a Nicolas Sarkozy, ktorý - ešte ako primátor mesta Neuilly - svojho času sobášil Johnnyho Hallydaya a jeho vtedajšiu partnerku Laeticiu. Marion Cotillardová v rámci bohoslužby prečítala kapitolu z Prvého listu apoštola Pavla Korinťanom, ktorá je známa ako Hymnus lásky. Smútočným hosťom sa prihovorili herečky Carole Bouquetová a Line Renaudová, spevák Patrick Bruel i herec Jean Reno.

Ako informovali francúzske médiá, trasu z domu smútku Mont Valérien na parížskom predmestí Nanterre cez námestie Svornosti k chrámu La Madelaine lemovali desaťtisíce fanúšikov.

Muž drží transparent s portrétom rockovej hviezdy Johnnym Hallydayom pred kostolom Madeleine v Paríži v sobotu 9. decembra 2017.
Foto: TASR/AP

Mnohí z nich mali na bundách a kabátoch oblečené aj tričká s Hallydayovým portrétom a spievali piesne svojho idolu. Keďže v Paríži vládlo veľmi chladné počasie, hliadky civilnej obrany rozdávali v dave jednorazové prikrývky.

Johnnyho Hallydaya, ktorého občianske meno je Jean-Philippe Smet, pochovajú v pondelok na ostrove Saint-Barthélémy v súostroví Malé Antily.