Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Francúzsky senát podporil zákon o homosexuálnych manželstvách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Po konečnom schválení by mal zákon o legalizácii homosexuálnych manželstiev vstúpiť do platnosti v polovici tohto roka.

Paríž 12. apríla (TASR) - Horná komora francúzskeho parlamentu hlasovala dnes v prospech zákona o legalizácii homosexuálnych manželstiev, informovala agentúra Reuters.

Senát tak otvoril cestu kontroverznému zákonu, v súvislosti s ktorým v uplynulých mesiacoch vyšli do ulíc tisícky jeho odporcov i stúpencov. Podľa agentúry Reuters ide o najvýznamnejšiu sociálnu reformu vo Francúzsku od roku 1981, keď v krajine zrušili trest smrti.

Zákon o homosexuálnych manželstvách, ktorý legalizuje manželstvá ľudí rovnakého pohlavia a povoľuje im adoptovať si deti, bol kľúčovým bodom volebnej kampane vládnych socialistov úradujúceho prezidenta Francoisa Hollandea. Jeho odporcami však boli konzervatívci v majoritne katolíckej krajine, ako aj francúzski moslimovia a evanjelici.

Návrh zákona bol v Senáte prijatý iba s malými úpravami a v máji sa vráti do dolnej komory francúzskeho parlamentu, ktorý ho už vo februári podporil a kde majú socialisti absolútnu väčšinu. Po konečnom schválení by mal zákon o legalizácii homosexuálnych manželstiev vstúpiť do platnosti v polovici tohto roka.

Kontroverzný zákon hlboko rozdelil francúzsku spoločnosť. Proti jeho schváleniu demonštrovalo 13. januára v Paríži asi 340.000 ľudí. O dva týždne nato vyšlo do ulíc asi 125.000 jeho stúpencov.

Podľa prieskumov verejnej mienky väčšina Francúzov podporuje umožnenie homosexuálnych manželstiev, táto podpora však klesá v otázke adopcie detí takýmito rodinami.