Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzi si pietnymi podujatiami pripomínajú 2.výročie útokov v Paríži

Ľudia sa pozerajú na kvety a odkazy položené pred koncertnou halou Bataclan v Paríži 19. novembra 2015 na pamiatku obetí útokov, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Francúzsky prezident E. Macron a L. Russier, starosta Saint-Denis, najskôr položili veniec z červených, bielych a modrých kvetov pred národný futbalový štadión na parížskom predmestí Saint-Denis.

Paríž 13. novembra (TASR) - Francúzsko si sériou pietnych podujatí v pondelok pripomína druhé výročie koordinovaných teroristických útokov, pri ktorých zahynulo v Paríži a jeho okolí dovedna 130 ľudí. V súlade s prianím pozostalých majú spomienkové obrady jednoduchý a neokázalý charakter.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a Laurent Russier, starosta Saint-Denis, najskôr položili veniec z červených, bielych a modrých kvetov pred národný futbalový štadión na parížskom predmestí Saint-Denis. Tam sa 13. novembra 2015 odohral prvý z koordinovaných útokov, pri ktorom sa odpálili traja samovražední útočníci.

Útok na štadióne si vyžiadal jedinú obeť, vodiča autobusu, portugalského prisťahovalca Manuela Diasa. Jeho smrť si v pondelok politici a ďalší zhromaždení uctili minútou ticha, informovala agentúra AP.

Macron sa zo štadiónu presunul do 10. parížskeho obvodu, kde teroristi pred dvoma rokmi spustili streľbu na zákazníkov reštaurácie a baru. Na mieste nahlas prečítali mená obetí týchto útokov, ktoré si následne taktiež uctili minútou ticha. Prezident potom spoločne s parížskou primátorkou Anne Hidalgovou na miesto položil pamätný veniec.

Na obradoch sa zúčastnili okrem iných aj Macronova manželka Brigitte a Francois Hollande, ktorý bol v čase útokov francúzskym prezidentom, priblížila agentúra DPA.

K predvlaňajším útokom vo francúzskej metropole sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Útoky odôvodnila ako odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

Terčom teroristických útokov bol národný štadión na predmestí Saint-Denis, reštaurácie a bary Carillon, Petit Cambodge, Bonne Biere, Comptoir Voltaire a Belle Equipe a hudobná sieň Bataclan.

Najviac, dovedna 90 obetí, si koordinované útoky vyžiadali v parížskom klube Bataclan. Klub, ktorého fasáda v súčasnosti slúži ako akýsi improvizovaný pamätník obetí, po rekonštrukcii znovuotvorili 12. novembra 2016 koncertom britského speváka Stinga. O deň neskôr sa uskutočnila pietna spomienka za obete teroru, prítomní boli aj členovia americkej skupiny Eagles of Death Metal.