Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsky súd uvoľnil peniaze od štátu pre stranu Marine Le Penovej

Na archívnej snímke Marine Le Penová. Foto: TASR AP

Parížsky odvolací súd odblokoval financie po tom, ako Le Penová uviedla, že sú nevyhnutné pre stranu, aby dokázala pokryť svoje prevádzkové náklady, hlavne na mzdy a prenájom.

Paríž 26. septembra (TASR) - Francúzsky súd uvoľnil v stredu polovicu z dvoch miliónov eur zo štátneho príspevku pre stranu krajne pravicovej političky Marine Le Penovej, ktoré boli zadržané počas pokračujúceho vyšetrovania údajného zneužívania peňazí Európskej únie.

Parížsky odvolací súd odblokoval financie po tom, ako Le Penová uviedla, že sú nevyhnutné pre stranu, aby dokázala pokryť svoje prevádzkové náklady, hlavne na mzdy a prenájom.

Tlačová agentúra AP pripomína, že politické strany vo Francúzsku majú nárok na peniaze od štátu v závislosti od svojich volebných výsledkov.

Sudcovia sa v lete rozhodli zadržať dva milióny eur, takmer polovicu z tohtoročného 4,5-miliónového príspevku pre Národné zhromaždenie (RN), ktoré bolo v minulosti známe ako Národný front (FN).

Parížska prokuratúra od decembra 2016 vyšetruje podozrenia, že asistenti europoslancov Národného frontu, platení z prostriedkov Európskeho parlamentu (EP), v skutočnosti vykonávali prácu pre túto stranu vo Francúzsku. EP vlani odhadol, že takto neoprávnene zinkasovali celkovo asi päť miliónov eur. Le Penová a jej strana tieto obvinenia popierajú.

Le Penová sa vlani dostala do druhého kola prezidentských volieb, v ktorom ju porazil centrista Emmanuel Macron. Spolu so siedmimi ďalšími kandidátmi vtedy ešte Národného frontu ju zvolili za poslankyňu parlamentu.