Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Televízna debata prezidentských kandidátov bude mať tri časti

Kandidát na francúzskeho prezidenta Francois Fillon Foto: TASR/AP

Hoci sú stanovené témy, očakáva sa, že na pretras sa dostanú aj finančné škandály kandidáti na prezidenta Francúzska, ktoré musia úradom vysvetľovať Francois Fillon a Marine Le Penová.

Brusel 20. marca (TASR) – Pätica hlavných francúzskych prezidentských kandidátov sa dnes večer stretne v televíznej debate. Tá bude rozdelená na tri tematické časti venované spoločnosti, ekonomike a medzinárodnej politike.

Debata organizovaná francúzskou televíziou TF1 sa začne o 21.00h. Stretne sa v nej päť kandidátov, ktorí majú v predvolebných prieskumoch najväčšiu podporu: nacionalistka Marine Le Penová, centrista Emmanuel Macron, konzervatívny kandidát François Fillon, socialista Benoît Hamon a krajne ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon.

Debata bude rozdelená na tri 50-minútové bloky. Prvý bude zameraný na spoločenské témy, najmä bezpečnosť, imigráciu a vzdelávanie. V druhej časti budú prezidentskí kandidáti hovoriť o ekonomike a úlohe štátu. Posledná časť bude venovaná Európe, medzinárodnej politike a úlohe, ktorú v nich aktuálne Francúzsko zohráva.

Každý kandidát dostane na začiatku a na konci pol druha minúty na vysvetlenie, akým chce byť prezidentom a na príhovor k voličom. Počas debaty samotnej bude mať každý jej účastník dve minúty na zodpovedanie otázky od moderátorov.

Hoci sú stanovené témy, očakáva sa, že na pretras sa dostanú aj finančné škandály, ktoré musia úradom vysvetľovať Francois Fillon a Marine Le Penová.

Prvé kolo prezidentských volieb Francúzov čaká 23. apríla. Favoritmi na postup do druhého kola sú Marine Le Penová a Emmanuel Macron.