Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Traja zadržaní novinári al-Džazíry sú už na slobode

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prípad troch žurnalistov však podľa vyšetrovateľov nemá žiadnu súvislosť s opakovanými preletmi bezpilotných lietadiel nad francúzskom metropolou Parížom.

Paríž 26. februára (TASR) - Traja v stredu zadržaní novinári panarabskej televíznej stanice al-Džazíra, ktorých predviedli na políciu v súvislosti s vypustením bezpilotného lietadla v Boulognskom lesíku pri Paríži, sú opäť na slobode. Jeden z nich sa však na budúci týždeň bude zodpovedať pred súdom, informoval dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na francúzske justičné zdroje.

Prípad troch žurnalistov však podľa vyšetrovateľov nemá žiadnu súvislosť s opakovanými preletmi bezpilotných lietadiel nad francúzskom metropolou počas uplynulých nocí. Osoby, ktoré stoja za nimi podobne ako za preletmi "drónov" v iných regiónoch Francúzska, zostávajú zatiaľ neznáme.

Vyšetrovatelia informovali, že jeden z novinárov bezpilotné lietadlo riadil, druhý ho nakrúcal a tretí sa prizeral. Bezpilotné lietadlo, o ktorom chceli novinári na podnet jedného z kolegov nakrútiť reportáž, francúzske úrady zhabali.

V priebehu uplynulých nocí zaznamenali v rôznych parížskych lokalitách opakované prelety bezpilotných lietadiel. Úradom sa nepodarilo žiadne z nich zhabať ani odhaliť osoby, ktoré možno dať do súvislosti s týmito aktivitami.

Stroje registrovali napríklad pri americkej ambasáde, francúzskom parlamente, Eiffelovej veži, námestiach Bastille a Concorde, ako aj pri Invalidovni.

Ešte v januári bezpilotné lietadlo preletelo aj ponad Elyzejský palác, sídlo francúzskeho prezidenta, neskôr aj nad základňou francúzskych jadrových ponoriek. Vlani prišli tiež hlásenia o podobnom narušení vzdušného priestoru nad asi 20 francúzskymi jadrovými elektrárňami.

Bezpečnostné zložky pripúšťajú, že zatiaľ nemajú vysvetlenie pre tieto prelety.