Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Éra úspor vo Francúzsku sa už končí

Eiffelova veža Foto: TASR/AP
Wolfgang Schäuble Foto: TASR/AP Photo

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyzýva Paríž, aby neustupoval z cesty reforiem.

Paríž 6. mája (TASR) - Francúzsky minister financií Pierre Moscovici vyhlásil, že éra úspor sa končí a že vláda sa teraz viac sústredí na podporu rastu, informovala agentúra Bloomberg.

Nemecko totiž ponúklo viac flexibility pri znižovaní rozpočtov. Prípadné ukončenie konsolidácie rozpočtu však môže vyvolať spor medzi Parížom a Berlínom.

"Sme svedkami konca dogmy, že úspory sú jediným nástrojom boja s európskou dlhovou krízou," povedal Moscovici v nedeľu (5. 5.) v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1. "My už rok požadujeme prorastovú politiku. Úspory samé o sebe brzdia rast."

Názorový rozdiel medzi francúzskym ministrom financií a jeho nemeckým náprotivkom Wolfgangom Schäubleom, demonštruje rozdiel v medzi francúzskou a nemeckou ekonomikou a spory týkajúce spôsobu boja s krízou, ktoré sa objavili s nástupom francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Európska komisia (EK) dala minulý týždeň Francúzsku o dva roky viac na plnenie cieľov v oblasti konsolidácie rozpočtu. Dôvodom je, že oživenie ekonomiky bude zrejme pomalšie, než sa očakávalo.

Podľa poslednej prognózy EK francúzska ekonomika tento rok klesne o 0,1 %. Komisia pôvodne počítala s 0,1-% rastom. V roku 2014 by mala druhá najväčšia ekonomika eurozóny vzrásť o 1,1 %.

Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn minulý týždeň vyhlásil, že úsporné opatrenia v eurozóne sa spomalia a hospodárske politiky sa teraz viac sústredia na podporu rastu a pracovných miest.

Schäuble vyzýva Paríž, aby neustupoval z cesty reforiem

Francúzsko nesmie opustiť cestu reforiem. Týmto vyhlásením pre dnešné vydanie francúzskeho periodika Les Echos nemecký minister financií Wolfgang Schäuble upozornil vládu v Paríži, aby nepoľavila v politike prísnych úspor.

Schäublova výzva prichádza deň potom, ako francúzsky minister financií Pierre Moscovici v nedeľu (5.5.) v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 uviedol, že v jeho krajine "éra úspor už končí."

Názorový rozdiel medzi francúzskym ministrom financií a jeho nemeckým kolegom demonštruje rozdiel medzi francúzskou a nemeckou ekonomikou a spory týkajúce sa spôsobu boja s krízou, ktoré sa objavili s nástupom francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Schäuble v rozhovore pre Les Echos obraňoval politiku prísnej rozpočtovej disciplíny, ktorú presadzuje Nemecko.

"Náš rozpočet nepredvída škrty. Je dobre vyrovnaný z hľadiska potrieb konsolidácie a stability. Iróniou je, že práve nemeckí ekonómovia mi vyčítajú, že nešetríme dosť," povedal Schäuble v rozhovore pre francúzsky denník.

V prípade francúzskej ekonomiky je podľa neho jedna vec viac ako istá - Francúzsko si nemôže dovoliť zriecť sa politiky reforiem, ktoré predvídajú potrebu úspor.

Schäuble výzvu pre Paríž adresoval aj preto, že Francúzsko by podľa rozhodnutia Európskej komisie (EK) mohlo dostať rok navyše na zníženie rozpočtových deficitov pod požadovanú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V piatok (3.5.) to uviedol eurokomisár pre menové a hospodárske záležitosti EÚ Olli Rehn.

Schäuble v tejto súvislosti upozornil, že "akékoľvek oneskorenie znižovania rozpočtových deficitov musí byť sprevádzané jasnými záväzkami na udržanie príslušných reforiem."

Podľa jarnej prognózy EK o vývoji ekonomiky rozpočtový deficit Francúzska dosiahne tento rok 3,9 % HDP a na budúci dokonca vzrastie na 4,2 % HDP. Francúzska vláda zatiaľ stále počíta s rastom ekonomiky, aj keď len o 0,1 %. Podľa komisára Rehna sú však prognózy Paríža "príliš optimistické".

Francúzsko verí, že deficit zníži na požadovanú úroveň už na budúci rok. Zdroj z francúzskeho ministerstva financií aj po vyjadreniach Rehna uviedol, že napriek komisárovým vyhláseniam je Paríž pripravený stlačiť rozpočtový deficit v roku 2014 pod 3 % HDP. Odhady Bruselu v oblasti vývoja ekonomiky, ako aj rozpočtového deficitu sú však horšie, než prognózuje francúzska vláda.