Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

ÚTOK v Paríži: Páchateľ ZRANIL sedem ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útoku došlo neďaleko kina v 19. parížskom obvode v centre Paríža.

Paríž 10. septembra (TASR) - Páchateľom útoku nožom, ku ktorému došlo v nedeľu večer v Paríži, je plnoletý muž afganského pôvodu. Informoval o tom v pondelok na svojom webe denník Le Parisien s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Pri tomto útoku bolo zranených sedem osôb. Stav štyroch z nich je vážny. Medzi zranenými sú aj dvaja britskí občania, čo v pondelok potvrdilo aj britské ministerstvo zahraničných vecí.

Útok sa odohral v nedeľu okolo 22.45 h SELČ v 19. parížskom obvode. Muž ozbrojený nožom a železnou tyčou najskôr zaútočil na troch ľudí v blízkosti kina MK2.

Jeho útoku sa snažili zabrániť muži, ktorí v blízkom parku hrali petang, keď smerom k útočníkovi hodili jednu z gulí. Tá ho síce zasiahla do hlavy, ale nezastavila v jeho konaní. Útočník z miesta tohto činu ušiel, ale potom ešte na inej ulici tej istej štvrte zaútočili nožom na dvoch anglických turistov.

Páchateľa napokon zadržala zásahová jednotka BAC. Prípadom sa začala zaoberať prokuratúra. Podľa jej zdrojov zatiaľ nič nenasvedčuje, že by šlo o teroristický čin. Justičné zdroje uviedli, že muž útočil na náhodných okoloidúcich.

Vo Francúzsku v uplynulých mesiacoch došlo k viacerým podobným útokom: naposledy sa tak stalo 23. augusta v meste Trappes ležiacom západne od Paríža. Pri tomto útoku zomreli dvaja ľudia a jeden bol vážne zranený. Polícia útočníka zlikvidovala. Neskôr sa zistilo, že bol na zozname osôb, ktoré predstavujú hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

V polovici mája sa útok nožom odohral aj v 2. parížskom obvode, pričom páchateľ - francúzsky občan čečenského pôvodu - zabil jednu osobu a ďalšie štyri zranil. Polícia útočníka zneškodnila na mieste činu. Zabitý páchateľ bol tiež na zozname osôb podozrivých z islamského radikalizmu.