Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zadržali podozrivých v súvislosti so zmarenými útokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Začiatkom týždňa došlo k zadržaniu štyroch podozrivých na juhu krajiny a v Paríži.

Paríž 15. júla (TASR) - Francúzske bezpečnostné zložky zadržali štyroch podozrivých v súvislosti s nedávno prekazenými útokmi.

Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters, a to krátky čas po tom, čo o zmarených možno teroristických útokoch v tomto týždni hovoril dnes v juhofrancúzskom Marseille francúzsky prezident Francois Hollande.

Podľa informácií spravodajskej relácie verejnoprávnej televíznej stanice France 2 došlo začiatkom týždňa k zadržaniu štyroch podozrivých na juhu krajiny a v Paríži. Z verejných výrokov podozrivých, blízkych islamistickým kruhom, sa údajne dalo usudzovať, že sa pripravujú na teroristické útoky. Francúzske orgány sa obávali, že by teroristické akcie mohli spáchať pri príležitosti štátneho sviatku 14. júla, uviedla spomínaná televízia.

Iba týždeň pred francúzskym štátnym sviatkom sa verejnosť dozvedela o krádeži množstva výbušnín, 180 rozbušiek a približne štyroch desiatok granátov z vojenskej základne v juhofrancúzskom meste Miramas.

Ku krádeži došlo napriek skutočnosti, že Francúzsko posilnilo bezpečnostné opatrenia po tom, čo podozrivý islamský extrémista 26. júna odrezal hlavu svojmu šéfovi a pokúšal sa vyhodiť do vzduchu továreň na výrobu priemyselných plynov neďaleko mesta Lyon.

Tento brutálny čin nasledoval šesť mesiacov po tom, čo ozbrojení muži začiatkom januára zabili 17 ľudí v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo a v židovskom obchode.

Krádež výbušnín zistili v pondelok 6. júla v priestoroch v Miramase, ktoré slúžia ako logistická základňa pre zahraničné operácie francúzskej armády.

Miramas je vzdialený iba 30 kilometrov od priemyselnej lokality, v ktorej došlo v utorok k dvom paralelným výbuchom a následným požiarom zásobníkov v chemickej továrni. Francúzske úrady zatiaľ nevedia, či medzi krádežou v Miramase a predpokladaným podpaľačstvom v Berre-l'Etang jestvuje súvislosť.

Francúzsko dnes bez ohľadu na ďalšie poznatky vyšetrovateľov sprísnilo ochranu všetkých citlivých priemyselných zariadení.