Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko už netrvá na odstúpení sýrskeho prezidenta Asada

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident E. Macron zároveň uviedol, že si pri riešení sýrskeho problému želá užšiu spoluprácu s Ruskom a dodal, že Západ sa priveľmi sústreďuje na osobu sýrskeho prezidenta.

Paríž 22. júna (TASR) - Francúzsko už nenástojí na odstúpení Bašára Asada z postu sýrskeho prezidenta, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na rozhovor, ktorý francúzsky prezident Emmanuel Macron poskytol ôsmim európskym denníkom.

Macron zároveň uviedol, že si pri riešení sýrskeho problému želá užšiu spoluprácu s Ruskom a dodal, že Západ sa priveľmi sústreďuje na osobu sýrskeho prezidenta.

"Nový pohľad, ktorý na túto otázku mám, spočíva v tom, že som nevyhlásil, že odchod Bašára Asada je nevyhnutnou podmienkou všetkého. Nikto mi totiž zatiaľ neukázal jeho legitímneho nástupcu," povedal podľa AP Macron

Zároveň však vyslovil varovanie, že Francúzsko bude na Sýriu útočiť, ak bude Asadova vláda používať chemické zbrane.

Macronovi predchodcovia v úrade francúzskeho prezidenta patrili k najhlasnejším kritikom Bašára Asada. Francúzske letectvo v súčasnosti podniká v Sýrii útoky na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát.