Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V dôsledku havárie autobusu zomrelo vo Francúzsku ďalšie dieťa

Na snímke záchranári pomáhajú po zrážke regionálneho vlaku a školského autobusu vo francúzskom Millase 14. decembra 2017. Foto: TASR/AP

K nehode došlo vo štvrtok popoludní krátko po 16.00 h na železničnom priecestí v mestečku Millas na západnom predmestí Perpignanu, neďaleko hranice so Španielskom.

Paríž 15. decembra (TASR) - Jedno dieťa podľahlo v piatok zraneniam, ktoré utrpelo vo štvrtok pri vážnej dopravnej nehode v južnom Francúzsku. Počet obetí zrážky regionálneho vlaku so školským autobusom sa tak zvýšil na päť, 19 osôb utrpelo zranenia. Informovali o tom úrady departmentu Pyrénées-Orientales.

V školskom autobuse sa podľa spresnených informácií viezlo 23 žiakov z lýcea Christiana Bourquina v Millas vo veku od 11 do 15 rokov, uviedla agentúra AP.

K nehode došlo vo štvrtok popoludní krátko po 16.00 h na železničnom priecestí v mestečku Millas na západnom predmestí Perpignanu, neďaleko hranice so Španielskom. Štyri deti vo veku 12 a 13 rokov zahynuli vo štvrtok priamo na mieste nešťastia.

Pri nehode utrpelo zranenia ďalších 18 detí a vodička autobusu. Vo vážnom zdravotnom stave je stále najmenej osem žiakov a šoférka autobusu.

Nehoda sa stala na železničnej trati medzi mestami Perpignan a Villefranche-de-Conflent. Vlak narazil na priecestí do zadnej časti školského autobusu. Autobus sa v dôsledku silného nárazu rozdelil na dve polovice a vlak sa sčasti vykoľajil.

Ministerka dopravy Élisabeth Borneová vyjadrila v piatok nádej, že samostatné právne a administratívne vyšetrovanie poskytne rýchlo "prvé náznaky" príčin, ktoré viedli k štvrtkovej nehode, uviedla agentúra DPA.

Za volantom autobusu sedela vodička, ktorá je medzi vážne zranenými a vyšetrovatelia ju doposiaľ nemohli vypočuť, dodala ministerka. "Rešpektujme smútok rodín," povedala Borneová v rozhlase Europe 1.

Minister školstva Jean-Michel Blanquer medzičasom povedal, že žiakov z nižšej strednej školy v mestečku Millas podporia desiatky školených psychológov. "Dôležité je, aby sa deti mohli vyrozprávať, a dôležité je, aby učitelia mohli hovoriť o týchto veciach so žiakmi," povedal Blanquer po návšteve školy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok na tlačovej konferencii na summite EÚ v Bruseli hovoril o "smútku" a "solidarite" krajiny s rodinami obetí.

Francúzske úrady potvrdili, že všetky obete sa podarilo identifikovať a už upovedomili ich rodiny.

Príčina tragédie je stále predmetom vyšetrovania. Prefekt departmentu Philippe Vignes v noci na piatok povedal, že sa nevie, či boli závory na priecestí otvorené alebo zatvorené. Vyšetrovatelia podľa neho preverujú informácie o ukradnutých batériách v automatickom výstražnom systéme.

Predstaviteľka železničnej spoločnosti SNCF pre agentúru AP povedala, že vo vlaku sa viezlo 25 osôb vrátane pasažierov a členov posádky. Všetkých vypočujú vyšetrovatelia. Vlak v danej lokalite normálne premáva rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu.