Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Islamskí teroristi podrezali kňaza, jeden páchateľ je identifikovaný

Záber z videa, záchranná služba preváža osobu do ambulancie v Normandii, 26.7.2016. Foto: TASR AP

Kňaza zabili predtým ako ich zlikvidovala polícia. M. Karabila z regionálnej moslimskej rady povedal, že jedného z páchateľov najmenej jeden a pol roka sledovala polícia ako vycestoval do Turecka.

Paríž 26. júla (TASR) - Francúzsky premiér Manuel Valls vyjadril zhrozenie nad "barbarským útokom", ktorý sa dnes odohral v kostole vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala spravodajská stanica BBC. "Celé Francúzsko aj všetci katolíci sú zasiahnutí. Budeme stáť pri sebe," napísal Valls na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.



Identifikovali jedného z páchateľov

Jeden z dvojice extrémistov, ktorí dnes zaútočili na kostol vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray a podrezali tamojšieho kňaza, bol identifikovaný ako 29-ročný francúzsky občan Adel Kermiche. Jeho rodičia podľa agentúry AP už predtým oboznámili úrady o jeho radikálnom správaní.

Rodinný priateľ uviedol, že Kermiche vyrastal v miestnom sociálnom bytovom dome. Páchateľ mal brata a sestru, ktorá je lekárkou v neďalekom meste Rouen, ich matka je profesorka, tvrdí zmienený zdroj. Rodina ohľadom jeho radikalizácie upozornila príslušné úrady a požiadala ich, aby mu zabránili vycestovať do Sýrie.

Kermiche bol zatknutý pri pokuse o vycestovanie do Sýrie a úrady nariadili jeho justičný dohľad. Mladík sa musel raz denne hlásiť na polícii a musel nosiť elektronické monitorovacie zariadenie. Políciu sa mu pri pokuse o vycestovanie na Blízky východ podarilo zmiasť dvakrát použitím falošnej identity.

Prokurátor Francois Molins informoval, že Kermiche bol identifikovaný na základe odtlačkov prstov. Oficiálna identifikácia druhého útočníka podľa neho stále prebieha.

Oboch útočníkov, ktorí prisahali vernosť samozvanému Islamskému štátu (IS), pri akcii zabila polícia. Okrem vraždy kňaza, 84-ročného Jacquesa Hamela, teroristi zadržiavali v kostole päť rukojemníkov. Jednu osobu ťažko zranili. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či mali usmrtení útočníci nejakých komplicov.

Karabila: Jedného z páchateľov jeden a pol roka sledovala polícia

Predseda regionálnej moslimskej rady Mohammed Karabila v rozhovore pre AP upozornil, že jeden z páchateľov dnešného útoku bol najmenej jeden a pol roka sledovaný políciou po tom, ako vycestoval do Turecka. O druhom z útočníkov, ktorých totožnosť zatiaľ nebola zverejnená, podľa vlastných slov nemá informácie. Karabila vyjadril nádej, že dnešný útok pripisovaný moslimským extrémistom nepoškodí medzináboženský dialóg v danom regióne.




Islamský štát sa priznal k zodpovednosti za útok

K zodpovednosti za dnešný útok na kostol v severofrancúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray, pri ktorom zomrel 84-ročný kňaz, sa prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amak prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA.



Hollande: Strojcami drámy sú teroristi

Strojcami dnešnej v kostole v severofrancúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray, pri ktorej zomrel 84-ročný kňaz, boli dvaja teroristi, ktorí sa vyhlásili za stúpencov Islamského štátu (IS). Počas návštevy miesta tragédie to povedal francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého citovala agentúra DPA.

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande sleduje vojenskú prehliadku na bulvári na Champs-Elysées v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016 pri príležitosti Dňa dobytia Bastily.
Foto: TASR/AP


Podľa denníka Le Figaro dvaja muži ozbrojení nožmi zadržiavali v miestnom kostole piatich ľudí vrátane kňaza a dvoch mníšok. Páchatelia kňazovi podrezali hrdlo predtým, ako ich polícia zlikvidovala, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske médiá.

Regionálna spravodajská televízia France 3 uviedla, že rukojemnícka dráma sa začala o 9.45 h. Polícia napokon oboch útočníkov zabila. Totožnosť páchateľov ani motív ich činu zatiaľ taktiež nie sú známe.
Ilustračná mapa regiónu
Foto: facebook Figaro


Prezident Hollande telefonicky hovoril s pápežom Františkom

Francúzsky prezident Francois Hollande ubezpečil dnes v telefonáte s pápežom Františkom hlavu katolíckej cirkvi, že jeho krajina urobí maximum pre ochranu kostolov a cirkevných zariadení v krajine. Keď dôjde k útoku na kňaza, je zranené celé Francúzsko, vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA najvyšší francúzsky činiteľ.

Podľa komuniké, ktoré zverejnil v Paríži Elyzejský palác, v telefonickom rozhovore najvyšších predstaviteľov Francúzska a Svätej stolice zaznela nádej, že aj za týchto bolestivých a tiesnivých okolnosti zvíťazí duch svornosti nad nenávisťou.

Kostol v Saint-Étienne-du-Rouvray neďaleko Rouenu na severe Francúzska prepadla dnes dvojica islamistov, ktorá tam zajala päť rukojemníkov. Jedného z nich, 84-ročného kňaza Jacquesa Hamela, neskôr zavraždila. K zodpovednosti za zločin sa prihlásili džihádisti z Islamského štátu.

Arcibiskup Lebrun: Katolícka cirkev nemá iné zbrane ako modlitby

Rouenský arcibiskup Dominique Lebrun sa po teroristickom útoku v kostole jeho arcidiecézy vráti zo Svetových dní mládeže v poľskom Krakove do vlasti. Už dnes večer by chcel byť spoločne so šokovanými veriacimi svojej arcidiecézy.

Katolícka cirkev nemá iné zbrane ako modlitby a bratstvo medzi ľuďmi, uvádza sa v stanovisku duchovného zverejnenom dnes v Krakove. Ponechám tu stovky mladých ľudí, ktorí sú budúcnosťou ľudstva a ktorých vyzývam, aby nekapitulovali pred násilím, ale boli apoštolmi civilizácie lásky, zdôraznil francúzsky arcibiskup.




Biskupi vyzvali veriacich na nedeľu pôstu a modlitieb

Rádová sestra Danielle, ktorej sa dnes podarilo ujsť z kostola v okolí Rouenu po prepadnutí teroristami a alarmovať okoloidúcich motoristov, pre rozhlasovú stanicu RMC uviedla, že teroristi 84-ročného kňaza prinútili ešte pred tým, ako mu podrezali hrdlo, kľaknúť si na zem, avšak on sa tomu pokúšal brániť, čím eskalovala dráma v svätostánku. Vlastný zločin muži hlásiaci sa k Islamskému štátu údajne ešte nakrúcali, vyplynulo z mníškiných slov.

"Pri oltári držali čosi ako kázeň v arabskom jazyku. Bol to horor," vyhlásila rádová sestra, ktorá zavraždeného kňaza Jacquesa Hamela označila za mimoriadneho človeka.

O vlastnom úteku z miesta činu uviedla, že na to využila moment, keď jeden z páchateľov odovzdával kolegovi nôž.

Oboch útočníkov, ktorí pôvodne zajali päť osôb vrátane viacerých rádových sestier ako rukojemníkov a ktorí zavraždili neskôr kňaza, zlikvidovali príslušníci francúzskych bezpečnostných zložiek. Jeden zo zasahujúcich utrpel pri akcii ľahšie zranenia.
Ilustračná snímka
Foto: TASR


Katedrála v Rouene je dnes od 18.00 h dejiskom veľkej smútočnej bohoslužby za zavraždeného kňaza Jacquesa Humela.

Francúzski biskupi vyzvali dnes v tejto súvislosti všetkých katolíkov krajiny na nedeľu pôstu a modlitieb. Informoval o tom v Krakove generálny sekretár Francúzskej biskupskej konferencie Olivier Ribadeau Dumas. Súčasne podľa internetového vydania denníka Bild varoval, že nenávisť a násilie sa nesmú teraz dostať do popredia a že ani po vražde duchovného by nemalo dôjsť k prejavom xenofóbie. Musíme odmietnuť podozrievanie našich susedov, dodal.

O útočníkoch priniesli francúzske médiá medzičasom zaujímavé informácie. Jeden z nich bol polícii dôverne známy už najmenej 18 mesiacov. Francúzsky občan sa vlani dvakrát pokúsil dostať cez Turecko do Sýrie, aby sa tam pripojil k džihádistom z Islamského štátu. Po prvý raz to neúspešne skúšal cez bavorský Mníchov, po druhý raz cez švajčiarsku Ženevu, informovala televízna stanica iTélé. Muža napokon zadržali v máji 2015 v Turecku a vrátili späť do Švajčiarska, odkiaľ po niekoľkých dňoch za mrežami putoval späť do Francúzska. Vo vlasti strávil za mrežami asi desať mesiacov za sprisahanie s cieľom pripraviť teroristický útok. Od 2. marca 2016 bol opäť na slobode, pričom žil s elektronickým putom u rodičov. Ich dom mohol denne opúšťať iba v čase medzi 8.30 h a 12.30 h. Práve do tohto časového obdobia naplánoval aj dnešný útok v kostole.

Podľa informácií denníka Le Point figurovali v teroristickej databáze francúzskych bezpečnostných zložiek obaja dnešní útočníci z okolia Rouenu označovaní iniciálkami A.K. a H.B., a to s poznámkou, že predstavujú vážne nebezpečenstvo pre národnú bezpečnosť, na zozname asi 10.500 ľudí, zväčša islamistov.

Francúzska polícia vyšetrujúca barbarský útok v kostole zadržala medzičasom podozrivú osobu, neplnoletého, ktorý mal udržiavať kontakt s jedným z atentátnikov.

Vyšetrovanie útoku v kostole Saint-Étienne-du-Rouvray prevzal už protiteroristický útvar parížskej prokuratúry.

Sarkozy: Je to vojna

Vláda v Paríži čelí po rukojemníckej dráme v kostole neďaleko Rouenu ostrej kritike niekdajšieho prezidenta krajiny Nicolasa Sarkozyho. "Je to vojna. A my nemáme inú možnosť, ako ju viesť a zvíťaziť v nej," cituje slová lídra konzervatívnej strany Republikáni tlačová agentúra DPA.

Bývalý francúzsky prezident reční v Bordeaux.
Foto: TASR/AP


Sarkozy vyzval francúzsku vládu, aby neodkladne realizovala opatrenia, po ktorých volá jeho strana už niekoľko mesiacov. "Musíme byť neúprosní," zdôraznil exprezident a dodal, že právnické puntičkárstvo, opatrnosť a zámienky nie sú akceptovateľné. Nepriateľ nepozná tabu, hranice, morálku, konštatoval.

Le Penová: Zodpovednosť majú politici, ktorí vládnu vo Francúzsku 30 rokov

Za obrovskú označila zodpovednosť tých, ktorí vládnu vo Francúzsku 30 rokov, líderka ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penová, ktorá na jednej zo sociálnych sietí súčasne formulovala, že je poburujúce vidieť ich "tárať".

Líderka pravicovej extrémistickej strany Národný Front Marine Le Penová Počas vystúpenia pred svojimi priaznivcami na severe Francúzska po zverejnení prvých odhadov regionálnych volieb 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


Obaja opoziční politici vyčítali francúzskej vláde už po teroristickom útoku z Nice nedbalosť a vážne zlyhanie v boji proti terorizmu.

Predseda vlády susedného Belgicka Charles Michel vyjadril dnes Francúzom solidaritu. "Už zasa horor. Myšlienky sú s obeťami a ich príbuznými," odkázal do Paríža.

Maďarský minister zahraničia: Podmienkou pribrzdenia teroru je zastavenie ilegálnej migrácie

Podmienkou pribrzdenia teroru v Európe je zastavenie ilegálneho prisťahovalectva, vyhlásil dnes v Budapešti v súvislosti s raňajším útokom na kostol vo Francúzsku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI šéf diplomacie vyjadril zdesenie z toho, že po minulotýždňových štyroch útokoch v Nemecku "vykonali opäť barbarský útok", tentoraz vo Francúzsku. Szijjártó vyslovil sústrasť pozostalým beštiálne zavraždeného katolíckeho kňaza a celému francúzskemu ľudu, zranenej osobe zaželal skoré uzdravenie.
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Foto: TASR/MTI


Teroristi podľa jeho vyjadrenia opäť prekročili istú hranicu. "Je zrejmé, že chcú nielen vraždiť Európanov, ale chcú zlikvidovať aj našu kultúru, vieru a civilizáciu," dodal minister, podľa ktorého je potrebné zastaviť ilegálne prisťahovalectvo, aby bolo možné pribrzdiť vlnu teroru.

"Maďarsko preto stráži svoje hranice a súčasne aj vonkajšie hranice Európskej únie," uzavrel maďarský minister zahraničných vecí.