Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V prieskumoch pred primárkami konzervatívcov vedie expremiér Juppé

Alain Juppé Foto: TASR/AP

Bývalý francúzsky premiér Alain Juppé by podľa prieskumov verejnej mienky vyhral prvé i druhé kolo primárok konzervatívcov, ktoré určia ich kandidáta na úrad prezidenta vo voľbách v roku 2017.

Paríž 28. septembra (TASR) - Bývalý francúzsky premiér a primátor mesta Bordeaux Alain Juppé by podľa prieskumov verejnej mienky vyhral prvé i druhé kolo primárok konzervatívcov, ktoré určia ich kandidáta na úrad prezidenta vo voľbách v roku 2017. Vyplýva to zo spoločného prieskumu inštitútov Kantar, Sofres a One Point. Informovala o tom dnes spravodajská rozhlasová stanica RTL.

Primárky sa v tábore konzervatívcov uskutočnia 20. a 27. novembra tohto roku. Prvé kolo prezidentských volieb je naplánované na 23. apríla 2017.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že v prvom kole primárok chce Juppého podporiť 39 percent opýtaných, kým jeho najväčšieho súpera, exprezidenta Nicolasa Sarkozyho, by volilo 33 percent respondentov. V rozhodujúcom druhom kole primárok by za Juppého hlasovalo 59 percent opýtaných, kým Sarkozyho by volilo 41 percent.

Obaja títo politici výrazne predbehli ostatných konzervatívnych kandidátov do primárok. V tábore konzervatívcov je ich celkovo sedem - okrem Juppého a Sarkozyho sa chce o nomináciu uchádzať aj Jean-Francois Copé, Francois Fillon, Nathalie Kosciusková-Morizetová, Bruno Le Maire a Jean-Frédéric Poisson.

Citovaný prieskum verejnej mienky sa uskutočnil v dňoch 21.-26. septembra a zúčastnilo sa ho 8031 potenciálnych voličov.

Kandidáti sa budú uchádzať o hlasy voličov v primárkach 20. novembra a ak ani jeden z nich nezíska viac ako 50 percent hlasov, druhé kolo hlasovania je naplánované na 27. novembra. Kandidátov čakajú aj tri veľké televízne debaty. V prípade druhého kola pribudne ešte jeden televízny duel.

Tentoraz sú stredopravé stranícke primárky otvorené, čo znamená, že v nich môže hlasovať takmer ktokoľvek. Stačí, ak je jeho meno vo voličskom zozname a zaplatí dve eurá na organizáciu hlasovania (obdobný poplatok pri primárkach vyžaduje aj Socialistická strana). Okrem toho musí hlasujúci podpísať vyhlásenie, že súhlasí "so stredopravými republikánskymi hodnotami".

12 20 pel dem