Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vedie tajnú vojnu proti Islamskému štátu v Líbyi

Francois Hollande Foto: TASR/AP Photo

Francúzski elitní vojaci a spravodajskí agenti sa podieľajú na operáciách proti militantom Islamského štátu v Líbyi, ktoré predstavujú tajnú vojnu Francúzska proti tejto extrémistickej skupine.

Paríž 24. februára (TASR) - Francúzski elitní vojaci a spravodajskí agenti sa podieľajú na operáciách proti militantom Islamského štátu (IS) v Líbyi, ktoré predstavujú "tajnú vojnu" Francúzska proti tejto extrémistickej skupine. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na správu zverejnenú dnes francúzskym denníkom Le Monde.

Francúzske ozbrojené sily a spravodajská služba DGSE údajne získali oprávnenie na túto "neoficiálnu vojenskú akciu" priamo od prezidenta Francoisa Hollanda. Operácie v Líbyi, ktoré vykonávajú spoločne so Spojenými štátmi a Britániou, spočívajú v príležitostných cielených útokoch na vodcov IS v snahe spomaliť rozpínanie tejto skupiny na líbyjskom území, uviedol Le Monde.

Francúzske ministerstvo obrany sa k obsahu zverejneného článku odmietlo vyjadriť, podľa nemenovaného zdroja Reuters však minister Jean-Yves Le Drian v tejto súvislosti nariadil prešetriť, kto je zodpovedný za porušenie mlčanlivosti.

Le Drianov rezort predtým potvrdil, že francúzske sily podnikli nedávno prieskumné lety nad Líbyou. Zároveň potvrdil aj to, že Francúzsko si zriadilo na severe Nigeru predsunutú vojenskú základňu pri hranici s Líbyou.

Hollande po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži, ku ktorým sa prihlásil IS, vyhlásil, že Francúzsko je vo vojne s touto skupinou.

Americké lietadlá minulý piatok zaútočili na výcvikový tábor IS v meste Sabráta na západe Líbye, pričom usmrtili takmer 50 ľudí. Podľa vyhlásenia srbského premiéra Aleksandara Vučiča boli medzi nimi aj dvaja pracovníci srbského veľvyslanectva v Tripolise, ktorých IS uniesol vlani v novembri.

O prítomnosti francúzskych špeciálnych síl v Líbyi informovali aj dvaja tamojší vojenskí predstavitelia, na ktorých sa odvoláva agentúra AP. Francúzi podľa nich pomáhajú líbyjským vojakom bojujúcim proti militantom IS v meste Bengházi.