Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzska vláda prežila hlasovanie o nedôvere

Francúzsky premiér Manuel Valls obklopený členmi parlamentu po svojom prejave k novému pracovnému zákonu v Národnom zhromaždení v Paríži vo Francúzsku 12.mája 2016. Foto: TASR/AP

Proti vláde sa vyslovilo len 246 poslancov, pričom na jej pád bolo potrebných prinajmenšom 288 hlasov.

Paríž 12. mája (TASR) - Francúzsky premiér Manuel Valls a jeho vláda prežili dnes hlasovanie o nedôvere, ktoré v súvislosti s pripravovanými zmenami v zákonníku práce iniciovala konzervatívna opozícia.

Proti vláde sa vyslovilo len 246 poslancov, pričom na jej pád bolo potrebných prinajmenšom 288 hlasov, uvádza AP. O spornej reforme bude teraz diskutovať Senát.

Reforma zákonníka práce zahŕňa opatrenia, ktoré majú oslabiť ochranu zamestnancov a uľahčiť ich prepúšťanie. Vláda argumentuje, že navrhované zmeny uľahčia prijímanie nových pracovníkov a prispejú k zníženiu nezamestnanosti.

Vláda využila rovnako ako vlani pri presadení ekonomickej reformy článok ústavy, ktorý jej umožňuje schváliť novú legislatívu bez parlamentného hlasovania, ak jej dolná komora zákonodarného zboru (Národné zhromaždenie) nevyjadrí nedôveru.

Francúzski odborári a mládežnícke organizácie s pripravovanými zmenami nesúhlasia a organizujú voči nim opakované protesty.