Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zakázalo pôsobenie zoskupenia Siví vlci

Na snímke palestínski demonštranti pália francúzsku vlajku a fotografiu prezidenta Emmanuela Macrona počas protestu v Ramalláhu 27. otóbra 2020. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda už zakázala alebo plánuje zakázať niekoľko ďalších organizácií, ktoré obviňuje z propagácie islamistickej ideológie.

Paríž 4. novembra (TASR) – Francúzska vláda v stredu na území Francúzska zakázala turecké ultrapravicové nacionalistické zoskupenie Siví vlci. Podľa agentúry DPA o tom prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter informoval minister vnútra Gérald Darmanin s tým, že vláda konala v duchu pokynov prezidenta Emmanuela Macrona.

Zákaz pôsobenia tohto zoskupenia vláda zdôvodnila tým, že v poslednom období došlo vo Francúzsku k viacerým incidentom medzi príslušníkmi tureckej a arménskej komunity, do ktorých boli zapletení aj príslušníci či sympatizanti Sivých vlkov.

Francúzske médiá ako príklad uviedli nedávnu "trestnú výpravu" v meste Décines-Charpieu ležiacom v metropolitnej oblasti Lyonu a v samotnom Lyone, kde sa na fasáde Pamätníka arménskej genocídy a na budove Národného centra pamäti arménskeho národa objavil žltým sprejom napísaný francúzsky ekvivalent názvu zoskupenia Siví vlci a RTE, čo sú iniciály tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Médiá pripomenuli aj akciu Sivých vlkov v Décines, ktorá sa odohrala ešte v júli tohto roku, či bitku na diaľnici A7 z 28. októbra, keď sa v Lyone konala demonštrácia na podporu arménskej komunity v kaukazskom regióne Náhorný Karabach.

Mesto Décines-Charpieu, ktoré má 30 000 obyvateľov, je známe početnou arménskou komunitou. Sú tam dva arménske chrámy a dom kultúry a vysiela tam arménska rozhlasová stanica. Pamätník obetí arménskej genocídy z roku 1915 odhalili v roku 1972, pričom bol prvým svojho druhu v Európe.

Tieto incidenty sa odohrali na pozadí diplomatického napätia medzi Parížom a Ankarou vyvolaného aj postojom ku zradikalizovaným moslimom vo Francúzsku. Toto napätie sa vystupňovalo obnovením bojov v Karabachu, kde Turecko stojí na strane Azerbajdžanu, zatiaľ čo Francúzsko volá po riešení konfliktu rokovaniami.

Francúzska vláda už zakázala alebo plánuje zakázať niekoľko ďalších organizácií, ktoré obviňuje z propagácie islamistickej ideológie.

Tento razantný prístup Paríž zvolil po najnovších útokoch islamistických extrémistov, ktorých obeťou sa stal stredoškolský učiteľ, zavraždený v polovici októbra pred školou v meste Conflans-Sainte-Honorine pri Paríži, a tri ďalšie osoby, ktoré prišli o život minulý týždeň pri útoku v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice.