Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Vojna v Karabachu vyvolala potýčky medzi Arménmi a Turkami

Na snímke pekári pripravujú chlieb pre vojakov na frontovej línii v azerbajdžanskom meste Askeran počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach 22. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku žije jedna z najpočetnejších arménskych menšín na svete.

Paríž 28. októbra (TASR) - Proarménski demonštranti zablokovali v stredu diaľnicu na východe Francúzska. Podľa polície sa protestujúci dostali do potýčok s príslušníkmi miestnej tureckej menšiny, ktoré vyvolali spory okolo súčasných bojov v Náhornom Karabachu.

Informovala o tom agentúra DPA odvolávajúc sa na správy francúzskych médií.

Miestny denník Le Dauphiné libéré vychádzajúci v meste Grenoble napísal, že pri potýčkach utrpeli ľahké zranenia traja ľudia a jedna ďalšia osoba musela byť hospitalizovaná. Úsek diaľnice bol zablokovaný približne dve hodiny.

Vo Francúzsku žije jedna z najpočetnejších arménskych menšín na svete. Tvoria ju pritom prevažne potomkovia deportovaných či preživších obetí masakrov, ktoré v rokoch 1915–17 páchali voči Arménom jednotky osmanských Turkov a ktoré Jerevan ako aj mnohí historici označujú za genocídu.

Na území Francúzska žijú aj státisíce prisťahovalcov tureckého pôvodu a ich potomkov.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, sú už desaťročia v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si už vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v oblasti opäť prepukli 27. septembra a odvtedy pokračujú, napriek opakovanému vyhláseniu prímeria.

Turecko v karabašskom konflikte podporuje Azerbajdžan.