Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vydalo zatykač na sýrskeho prezidenta Asada

Na archívnej snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Medzinárodné zatykače boli vydané aj na Asadovho brata Máhira, faktického šéfa elitnej jednotky sýrskej armády, a na dvoch generálov.

Paríž 15. novembra (TASR) - Francúzsko vydalo medzinárodný zatykač na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, obvineného zo spoluúčasti na zločinoch proti ľudskosti pri útokoch chemickými zbraňami z roku 2013. V stredu to oznámil zdroj z justície a žalujúce strany. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Zdroj z justície pre AFP povedal, že Asad je tiež podozrivý zo spoluúčasti na vojnových zločinoch spáchaných pri týchto útokoch. Opozícia ich pripisuje režimu, pričom pri nich v roku 2013 blízko hlavného mesta Damask bolo zabitých vyše 1400 ľudí.

Medzinárodné zatykače boli vydané aj na Asadovho brata Máhira, faktického šéfa elitnej jednotky sýrskej armády, a na dvoch generálov.

Francúzsko má celosvetovú jurisdikciu pre vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Parížsky súd vyšetruje chemické útoky od roku 2021 na základe žaloby podanej Sýrskym centrom pre médiá a slobodu prejavu (SCM), ľudskoprávnou organizáciou Open Society Justice Initiative a skupinou Sýrsky archív (Syrian Archive).