Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vyslalo homosexuálneho veľvyslanca do UNESCO

Na archívnej snímke Laurent Stefanini. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda sa rozhodla vymenovať Laurenta Stefaniniho za veľvyslanca pri UNESCO po tom, ako Vatikán za viac než rok oficiálne neprijal jeho nomináciu na veľvyslanca pri Svätej stolici.

Paríž 6. apríla (TASR) - Francúzsko sa vzhľadom na odpor katolíckej cirkvi vzdalo plánu vymenovať homosexuálneho muža za veľvyslanca vo Vatikáne a dnes ho vymenovalo do funkcie pri Organizácii spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v Paríži. Informovali o tom svetové agentúry DPA a AP.

Francúzska vláda sa rozhodla vymenovať Laurenta Stefaniniho za veľvyslanca pri UNESCO po tom, ako Vatikán za viac než rok oficiálne neprijal jeho nomináciu na veľvyslanca pri Svätej stolici, ale ani ju nezamietol pre jeho homosexualitu.

Stefanini pracoval ako šéf protokolu v Elyzejskom paláci u prezidenta Francoisa Hollanda a v rokoch 2001-2005 bol druhým najvyšším diplomatom na francúzskej ambasáde vo Vatikáne. Hollande ho označil za "jedného z najlepších francúzskych diplomatov".

Vatikán rovnako ako ďalšie krajiny môže odmietnuť prijať nominovaného veľvyslanca, toto právo však uplatňuje iba vzácne.