Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vyzvalo občanov, aby necestovali do Iránu či Izraela

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán hrozil odvetou proti Izraelu, ktorý minulý týždeň zaútočil na areál iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku. Pri útoku zahynulo sedem členov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

Paríž 12. apríla (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v piatok dôrazne varoval občanov svojej krajiny, aby "v nadchádzajúcich dňoch necestovali do Iránu, Libanonu, Izraela a na palestínske územie". TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie francúzskeho rezortu diplomacie.

Irán hrozil odvetou proti Izraelu, ktorý minulý týždeň zaútočil na areál iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku. Pri útoku zahynulo sedem členov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Izraelský minister zahraničných vecí v reakcii na iránsku hrozbu na sociálnej sieti X uviedol, že na prípadné útoky Iránu bude Izrael odpovedať taktiež útokom.

Francúzsky minister zahraničných vecí na krízovom zasadaní tiež požiadal o evakuáciu rodinných príslušníkov francúzskych diplomatov v Iráne, a tiež aby do Iránu, Iraku, Izraela a na palestínske územie neboli vyslaní žiadni francúzski štátni zamestnanci.

Izrael bombarduje Pásmo Gazy od útoku extrémistov z palestínskeho militantného hnutia Hamas a ďalších ozbrojených skupín na izraelské územie, ktorý sa odohral vlani 7. októbra. Zintenzívnil tiež údery proti iránskemu personálu a spojencom v Sýrii a Libanone.

Od začiatku izraelskej ofenzívy v Pásme Gaze tiež takmer denne dochádza k cezhraničnej paľbe medzi Izraelom a libanonskou militantnou skupinou Hizballáh, podporovanou Iránom, dodáva AFP.