Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Z úradu práce vo Francúzsku ukradli údaje 43 miliónov ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podozrivých vo veku okolo 20 rokov zadržala polícia v nedeľu a v utorok vzniesol vyšetrujúci sudca obvinenie.

Paríž 19. marca (TASR) - Francúzska polícia zadržala troch podozrivých z krádeže osobných údajov 43 miliónov ľudí z databázy uchádzačov o prácu, oznámila v utorok francúzska prokuratúra. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Podozrivých vo veku okolo 20 rokov zadržala polícia v nedeľu a v utorok vzniesol vyšetrujúci sudca obvinenie. Polícia ich vypátrala pomocou "technických a telefonických" prostriedkov. Pri domových prehliadkach sa potvrdilo, že niektorí z nich podvádzali ľudí pomocou phishingu, informovali vyšetrovatelia.

Úrad práce France Travail 13. marca oznámil, že sa stal obeťou masívneho úniku informácií, ku ktorému došlo v období od 6. februára do 5. marca. Páchatelia získali prístup k dátam pomocou prihlasovacích údajov zamestnancov agentúry, ktorá podporuje zdravotne znevýhodnených uchádzačov o prácu.

Vyšetrovatelia odhadujú, že páchatelia stiahli 43 miliónov osobných údajov. Išlo o mená, dátumy a miesta narodenia, adresy bydliska, e-mailové adresy, telefónne čísla, čísla sociálneho poistenia či prihlasovacie mená do systému služieb v nezamestnanosti. Medzi ukradnutými dátami neboli bankové údaje ani heslá.

Medzi dotknutými sú podľa agentúry France Travail aktívni uchádzači o prácu, ale aj ľudia, ktorí za posledných 20 rokov využívali túto službu. Úrady uviedli, že krádež údajov pravdepodobne nesúvisí s minulotýždňovým rozsiahlym 48-hodinovým kybernetickým útokom na vládnu infraštruktúru. Minister pre štátnu službu Stanislas Guerini z nevydareného pokusu o zablokovanie komunikácie obvinil proruských hackerov.