Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za pomoc migrantom dostal francúzsky farmár od súdu pokutu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Farmár Cédric Herrou pomáhal utečencom dostať sa z talianskeho mesta Ventimiglia na územie Francúzska, kde desiatky z nich aj dočasne ubytoval na pozemkoch svojej farmy v alpskom údolí Roya.

Nice 10. februára (TASR) - Za pomoc migrantom vstúpiť na územie Francúzska, pohybovať sa po krajine a usadiť sa tam odsúdil dnes súd v Nice francúzskeho aktivistu a farmára na podmienečnú pokutu 3000 eur.

Farmár Cédric Herrou pomáhal utečencom dostať sa z talianskeho pohraničného mesta Ventimiglia na územie Francúzska, kde desiatky z nich aj dočasne ubytoval na pozemkoch svojej farmy v alpskom údolí Roya. Aj teraz na jeho farme v karavanoch žijú tínedžeri zo Sudánu a Eritrei, informovala agentúra AP.

Pred súdom Herrou svoje konanie označoval za akt ľudskosti voči ľuďom utekajúcim z vojnou zasiahnutých krajín. Tvrdil tiež, že pomáhať migrantom považoval za svoju občiansku povinnosť.

Súd ho obvinil z viacerých trestných činov, vrátane obsadenia nepoužívaného rekreačného zariadenia vo vlastníctve železničnej spoločnosti SNCF či pomoci ilegálnym utečencom pri ubytovaní a cestovaní. Veľkú časť obvinení voči Herrouovi súd napokon stiahol a uznal ho vinným len z prevádzania nelegálnych migrantov z Talianska do Francúzska. Prokuratúra preňho žiadala osem mesiacov väzenia podmienečne.