Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zakázalo pred Dňom dobytia Bastily predaj pyrotechniky

Ilustračné foto. Foto: TASR

Zákaz sa netýka profesionálov alebo samospráv, ktoré budú na oslavu Dňa dobytia Bastily organizovať tradičné ohňostroje, dodala vláda.

Paríž 9. júla (TASR) - Francúzska vláda zakázala pred blížiacim sa štátnym sviatkom Dňa dobytia Bastily, ktorý pripadá na 14. júla, predaj, držbu a prepravu pyrotechniky. Rozhodla tak vo svetle násilných protestov, ktoré sa v krajine konajú po tom, čo pri dopravnej kontrole polícia zastrelila 17-ročného mladíka. V nedeľu to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

"Aby sa predišlo riziku závažného narušenia verejného poriadku počas osláv štátneho sviatku 14. júla, zakazuje sa predaj, držba, preprava a používanie pyrotechniky a ohňostrojov až do 15. júla vrátane," píše sa vo vládnom nariadení, ktoré bolo zverejnené v nedeľu.

Zákaz sa netýka profesionálov alebo samospráv, ktoré budú na oslavu Dňa dobytia Bastily organizovať tradičné ohňostroje, dodala vláda.

Protesty a násilnosti vypukli v celom Francúzsku po tom, ako policajt 27. júna pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu Nahela M. Táto udalosť znovu oživila rasové napätie v krajine, ako aj dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k príslušníkom menšín.

Odvtedy dochádza každú noc k potýčkam medzi výtržníkmi a políciou. Medzičasom už však prípady násilia ako aj počty zadržaných poklesli.