Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zakáže tureckú ultranacionalistickú organizáciu Siví vlci

Na snímke Gérald Darmanin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šéf rezortu Gérald Darmanin to oznámil po tom, ako počas uplynulého víkendu došlo k poškodeniu pamätníka genocídy Arménov, ktorý sa nachádza na predmestí Lyonu.

Paríž/Ankara 2. novembra (TASR) - Francúzsko zakáže tureckú ultranacionalistickú organizáciu Siví vlci (Bozkurtlar). Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na francúzskeho ministra vnútra.

Šéf rezortu Gérald Darmanin to oznámil po tom, ako počas uplynulého víkendu došlo k poškodeniu pamätníka genocídy Arménov, ktorý sa nachádza na predmestí Lyonu.

Neznámi páchatelia pomník popísali protureckými nápismi, medzi ktorými bol aj názov organizácie Siví vlci a písmená RTE, ktoré odkazujú na meno tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Arménsko hromadné zabíjanie svojich občanov jednotkami osmanských Turkov z rokov 1915-17 nazýva genocídou, čo uznáva aj viacero krajín sveta vrátane Francúzska. Turecko však toto označenie dlhodobo odmieta s tým, k vraždeniu arménskeho obyvateľstva nedochádzalo zámerne.

Návrh na rozpustenie organizácie Siví vlci predloží minister vnútra Darmanin v stredu na prerokovanie francúzskej vláde. "Mierne povedané, ide o obzvlášť agresívnu skupinu," vyjadril sa minister.

Medzi arménskou a tureckou komunitou vo Francúzsku panuje už niekoľko týždňov vyhrotené napätie v súvislosti s obnovenými bojmi v Náhornom Karabachu. Ankara v konflikte otvorene podporuje Azerbajdžan, zatiaľ čo francúzsky prezident Emmanuel Macron volá po vyriešení konfliktu mierovou cestou.